10 проблема със здравето, към които са предразположени Бенгалските котки

Бенгалска котка Снимка: iStock

Б енгалските котки имат прекрасни диви белези и приятелски настроени личности. Те са пъргави и активни, но нежни и любящи. Те се свързват бързо със своите човешки спътници и ежедневно показват своята лоялност. Тези приятели, както всички останали, не са застраховани от заболявания, а в тази статия ще разгледаме по-често срещаните при тази порода.

1. Прогресивна атрофия на ретината

Прогресивната атрофия на ретината включва генетични нарушения, които причиняват дегенерация на очите при Бенгалците. С течение на времето теди приятели могат да изпитат проблеми със зрението си и дори да го загубят. При някои представители симптомите се появяват докато са малки, докато при други може да се случи по-късно в живота.

За съжаление, прогресивната атрофия на ретината се наследява. Ако забележите признаци, че вашето коте не вижда толкова добре, колкото преди, важно е да насрочите преглед при вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро и да го уведомите за притесненията си, за да може да се извърши подходящо изследване.

2. Зъбни заболявания

Често срещан проблем за Бенгалските котки е зъбното заболяване. Подобно на повечето котки, Бенгалците не винаги се справят добре, за да се грижат за собствените си зъби. Без помощ от собственика им шансът за развитие на зъбно заболяване е голям при повечето представители. При тежки зъбни заболявания могат да загубят някои от зъбите си. За да избегнете сериозни инфекции или заболявания, важно е да предприемете стъпки, които ще отстраняват храната и остатъците от зъбите и венците на вашата котка.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Как да измия зъбите на котката ми

3. Дисплазия на тазобедрената става

Бенгалска коткаСнимка: iStock

Макар че е най-често известно като проблем с кучета, дисплазията на тазобедрената става е нещо, на което някои породи котки, като Бенгалските, са податливи. Това заболяване се причинява от аномалия в тазобедрените стави, която кара костите да се удрят една срещу друга, което води до прогресивно увреждане и накуцване. Дисплазията на тазобедрената става обикновено засяга задните крака, което прави ходенето, седенето и стоенето трудно.

4. Лимфом

Лимфомът засяга лимфоцитите, вид бели кръвни клетки, така че ракът може да се намери навсякъде, включително стомашно-чревния тракт, лимфните възли, лимфните възли и бъбреците.

5. Двустранни луксиращи патели

Бенгалските котки са податливи на страдание от луксиращи патели. Това е състояние, при което капачката на коляното се измества от мястото си в колянната става и може да доведе до артрит. Луксиращите патели могат да възникнат от физическа травма, генетична предразположеност или като вторично усложнение на тазобедрената дисплазия.

6. Чувствителност към анестезия

Известно е, че бенгалските котки са много чувствителни към определени анестетици. Ако Бенгалската ви котка някога се нуждае от операция, поговорете с ветеринарния лекар, за да сте сигурни, че е наясно с това.

7. Бъбречно заболяване

Бъбречното заболяване е често срещано при Бенгалските котки, така че е важно да внимавате за признаци на заболяването, когато вашето коте остарява. Някои мяукащи животни се раждат с анормални бъбреци и развиват бъбречна недостатъчност още докато са малки. Въпреки това, през повечето време лошата диета и хроничната дехидратация предизвикват бъбречно заболяване и в крайна сметка пълна бъбречна недостатъчност.

8. Сърдечни заболявания

Бенгалска коткаСнимка: iStock

Едно от най-сериозните състояния, за които трябва да следите са сърдечно-съдовите заболявания могат да се развият при всички породи котки, включително Бенгалските. Има два вида сърдечни заболявания, за които трябва да знаете: вродено сърдечно заболяване и сърдечно заболяване при възрастни. По-възрастните Бенгалци са склонни да развият състояние, наречено хипертрофична кардиомиопатия, при което сърдечните мускули се сгъстяват, което ги кара да работят много по-усилено, което води до кръвни съсиреци, тромбоза, като това може да бъде фатално.

9. Чернодробно заболяване

Орган, който често е засегнат от заболяване при Бенгалските котки, е черният дроб. Когато котката развие чернодробно заболяване, тя може да покаже признаци на летаргия и загуба на тегло. Въпреки това, повече от две трети от черния дроб на котката трябва да бъде увреден, за да се стигне до чернодробна недостатъчност. Ето защо, ако болестта се открие навреме и се лекува, възстановяването е възможно.

10. Котешки диабет

Както всички други породи котки, Бенгалската котка е предразположена към развитие на диабет тип 2, когато остарее. Както при хората, затлъстяването е водеща причина за диабет при котките.

Макар че изброихме 10 болести, към които са предразположени Бенгалските котки, счита се, че те са сравнително здрави животни и рядко развиват тежки проблеми. Въпреки това, има няколко здравословни състояния, към които тези котки са податливи, така че е важно да следите за признаци от тях, за да можете да реагирате възможно най-скоро.

Вижте още:

3 основни проблема със здравето, характерни за породата Манчкин

10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

8 породи котки, които обичат водата

Виж още