Възможно ли е котката ми да се зарази с бълхи през зимата

котка през зимата Снимка: iStock

В ъпреки че вероятността котката ви да се зарази с бълхи през зимата е по-малка, все пак е възможно. Бълхите предпочитат определена температура и ниво на влажност, за да виреят. Макар че може да забавят жизнения си цикъл през зимата, когато са навън, те остават активни в помещенията през цялата година.

Трябва да знаете, че освен дискомфорт, бълхите може да пренасят болести на вашата котка, затова не трябва да неглижирате обезпаразитяването и да го изпълнявате, както е предписал ветеритарният ви лекар.

Бълхите и зимата

котка през зиматаСнимка: iStock

Въпреки че повечето хора мислят за това, че котката им се заразява с бълхи само през топлите месеци, все още е възможно тя да се зарази с бълхи и през зимата!

Dogsandcats.bg

Това е така, защото въпреки че бълхите забавят жизнения си цикъл през зимните месеци, те не умират.

И ако котката ви има бълхи, те вероятно ще се активизират, когато котката ви е в затворено помещение, тъй като бълхите обичат тези температури. Така че, макар че бълхите може да не са толкова плодовити, когато са навън, ако има бълхи в дома ви, те ще останат активни през цялата година.

Как да разберете дали вашата котка има бълхи?

Тъй като гальовните животни са придирчиви фризьори и бълхите се крият изключително добре, понякога може да бъде доста трудно да разберете дали вашата котка има бълхи. Често един от първите признаци, които ще видите, ако котката ви е заразена с бълхи, е прекомерното чесане.

котка през зиматаСнимка: iStock

Ухапванията от бълхи оставят твърди, червени петна, които може да забележите. Оттам може да използвате гребен против бълхи, за да разрешите котката си и да се опатите да ги отстраните или да потвърдите заразяването.

Въпреки че бълхите са изключително трудни за забелязване и се движат бързо, понякога можете да ги видите физически, докато галите котката си или прокарате пръсти през козината им. Ако видите бълхи да тичат наоколо по котката ви.

Топ 3 съвета за премахване на бълхи от котките и от дома

Ако котката ви има бълхи, ще искате да се отървете от тях, и то бързо:

1. Почистете всичко!

Бълхите скачат, пълзят и обичат да се мотаят на много различни места. Поради това трябва да почистите цялата къща, а не само там, където котката ви се мотае. Това означава пране на спално бельо, одеяла и покривки за дивани, както и старателно почистване с прахосмукачка и метене на подове, килими и ъгли. Ако пропуснете няколко области и там има бълха, това е всичко, което ще е необходимо, за да рестартирате заразата.

2. Лекувайте котката си

Има няколко различни възможности за лечение на бълхи и препоръчваме да говорите с вашия ветеринарен лекар за най-доброто за вашата котка.

Ако котката ви обича да се къпе, можете да започнете, като ѝ дадете баня срещу бълхи. Това е баня с шампоан, който активно се бори и убива възрастни бълхи.

Следвайте указанията на шампоана и му дайте достатъчно време да попие и да намерите и убиете всички бълхи, преди да го измиете.

котка през зиматаСнимка: iStock

След това използвайте продукт, който ще убие всичките четири етапа от живота на бълхите (яйце, ларва, какавида и възрастен). Можете да изберете локално лечение против бълхи, което да нанесете директно върху козината им, нашийник или лекарство. Важно е да следвате внимателно инструкциите. Например, някои локални лечения трябва да се прилагат няколко дни преди или след банята, за да се избегне отмиване.

Ако имате повече от един космат приятел у дома, но намирате бълхи само по един от тях, това не означава, че те са единствените, които ще бъдат ухапани. Трябва да лекувате всичките си домашни любимци; в противен случай заразата ще продължи.

3. Бъдете в крак с превенцията

Ако постоянно третирате възрастни бълхи, но никога не се опитвате да ги предотвратите, ще се окажете в безкрайна битка. Трябва да третирате възрастни бълхи, за да убиете настоящите, но също така трябва да използвате превантивен контрол срещу бълхи (и други паразити), за да ги предпазите от повторна поява. Затова обезпаразитявайте котката си редовно, за да избегнете подобни ситуации в бъдеще.

Докато бълхите предпочитат топли температури, със сигурност е възможно котката да се зарази с бълхи през цялата година. Освен това бълхите не са просто досадни паразити, които могат да накарат вас и котката ви да изпитвате дискомфорт и да ви сърби; те също пренасят болести. Затова вземете всички необходими стъпки и предпазни мерки, за да предпазите котката си от бълхи. Необходима е само една бълха, за да се превърне в зараза, от която може да бъде изключително предизвикателство да се отървете!

Вижте още:

Почистването с пара убива ли бълхи

Защо бълхите са толкова опасни за малките котенца

9 признака, че котката ви има бълхи

Виж още