Възможно ли е котките да имат ечемик на окото си

котка отблизо Снимка: iStock

М оже би ще се изненадате, но е възможно да се появи ечемик в окото при гальовните животни. Той представлява бактериален абсцес, който се появява в жлезите на клепачите. Може да се образува както от вътрешната, така и от външната страна на клепача, но почти винаги е подуто, зачервено и болезнено. Ако вашата котка развие ечемик в окото, ще трябва да се лекува, за да се предотврати разпространението или влошаването на инфекцията.

Как да разпознаем котешки ечемик

Котките получават ечемик, но не винаги е лесно да се разпознае първоначално. Първоначалната индикация може да включва възпаление на третия клепач, нетипично мигане, бучка в ъгъла на окото на котката и секреция. Най-добрият начин да определите дали вашата котка има ечемик е да потърсите подуването на долния клепач.

котка отблизоСнимка: iStock

Докато очите на котките се различават от нашите, външният вид на ечемика изглежда подобен. Котешкият ечемик обикновено изглежда червен и може да се появи на вътрешната или външната повърхност на клепачите на котките. Повечето ечемици изглеждат като подутини, пъпки или циреи.

Dogsandcats.bg

Какво появата на котешки ечемик

Въпреки че бактериите са виновниците, когато става дума за котешки ечемици, промените в хормоните на вашата котка и стресът, причинени от събития като преместване в нов дом, могат да увеличат вероятността от образуване на ечемик. По-често той се образува поради запушване на жлезите.

Ечимът често е придружен от възпаление на клепачите. Може да предотвратите появата на котешки ечемик, като поддържате областта около очите на вашата котка чиста с влажна кърпа.

Причиняват ли болка ечемиците и другите инфекции на котешките очи

Ако вие някога сте имали ечемик, знаете, че са неприятни. Ечимът може да повлияе на съня и да се влоши, причинявайки допълнителни инфекции на котешкото око – дори такива, които засягат качеството на зрението на вашата котка.

За да предотвратите котешки ечемици, поддържайте зоната около очите чиста. Често избърсвайте слузта или дренажа, който идва от окото. Най-голямата грешка, която повечето родители на котки правят, когато става въпрос за котешки ечемици, е да чакат твърде дълго за ветеринарно лечение, особено ако има друг вид инфекция в окото.

Как трябва да се лекува котешки ечемик

Първо трябва да заведете котката си на ветеринарен лекар, за да прегледа животинчето и да прецени какво ще бъде необходимо за лечението. Следвайте след това стриктно инструкциите за промиване или даване на лекарство както е предписал лекарят.

котка отблизоСнимка: iStock

Ечимът често е пълен с гной, подобно на това, което се натрупва в някои пъпки. Гнойта съдържа мъртви кожни клетки, както и бактерии (живи или мъртви). Поради наличието на бактерии е жизненоважно да изтриете гнойта и да почистите района. Оставянето на бактерии наоколо може да причини допълнителни инфекции на котешко око.

След колко време котешкият ечемик изчезва

Някои ечемици ще изчезнат естествено в рамките на няколко дни. Ако ечемикът на вашата котка продължава повече от няколко дни, време е да я заведете на ветеринар. Ако ветеринарният лекар предпише антибиотичен мехлем, ечемикът трябва да изчезне в рамките на една седмица, ако няма други инфекции на котешко око или усложнения.

Свържете се с ветеринарен лекар, ако състоянието продължава повече от една седмица или ако се влоши. Ветеринарният лекар ще прегледа окото на котката и вероятно ще предпише локален антибиотичен мехлем, който да се прилага директно върху ечемика.

Вижте още:

Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

Котешки конюнктивит - какво трябва да знаем и как да помогнем на домашния любимец

Виж още