Котешки конюнктивит - какво трябва да знаем и как да помогнем на домашния любимец

котешки конюнктивит Снимка: iStock

В секи, който някога е имал конюнктивит знае, че това не е нито страшно, нито нелечимо състояние, но се изразява в доста силен дискомфорт на очите. Котешкият конюнктивит е често срещан при мяукащите приятели, така че не бива да се притеснявате за домашния си любимец, когато забележите, че от очите му излиза секрет, а да го заведете при ветеринарния си лекар за преглед, за да може да предпише съответното лечение.

Сега ще научим с какво се характеризира котешкият конюнктивит и какви са неговите симптоми.

Как протича котешкият конюнктивит

котешки конюнктивитСнимка: iStock

Конюнктивитът причинява възпаление на розовите тъкани около окото, като може да засегне само едното или и двете очи едновременно. Също както при хората, при мяукащите приятели съществуват два вида конюнктивит (според причинителя на състоянието) - инфекциозен и неинфекциозен. И двете разновидности имат едни и същи симптоми, а само се различават по това, как се е появило възпалението.

Dogsandcats.bg

И така, кои са признаците при котките, за които трябва да следите:

  • Повишено зачервяване и подуване около окото
  • Примижаване и затваряне на очите
  • Прекомерно мигане
  • Бял или жълт секрет от очите
  • Прекомерно сълзене на очите
  • Прекомерно триене на окото с лапичка или разтриване в различни предмети

Как се разболяват мяукащите приятели от конюнктивит

Причините за конюнктивит определят дали той се класифицира като инфекциозен или неинфекциозен. Също така, конюнктивитът може да бъде вторичен симптом на друго очно заболяване.

  • Инфекциозни причини за конюнктивит

Най-честите причинители на конюнктивит при котки са бактерии, вируси и гъбички. Често, появата на котешки херпесвирус например, води и до възпалението на очите, дори до респираторни проблеми и може да се предаде на друга котка.

  • Неинфекциозни причини за конюнктивит

При някои породи, като например Персийска, Хималайска и други дългокосмести, клепачите могат в един момент (или при раждане) да се обърнат навътре. Това състояние се нарича котешки ентропион и причинява дразнене на роговицата, тъй като миглите постоянно се трият в очната ябълка. По този начин чужди тела като прах или пясък да могат да се задържат вътре в клепачите, което може да доведе до конюнктивит.

По принцип не е задължително мяукащите приятели да страдат от котешки ентропион, за да се развие неинфекциозен конюнктивит, но това състояние е по-податливо на инфекцията. Винаги, когато са налице прах, мухъл, дим, лошо качество на въздуха, освежители за въздух, дори шампоани за домашни любимци, те могат да раздразнят очите на котката ви и да причинят конюнктивит.
В допълнение, алергиите също могат да причинят инфекцията, а понякога конюнктивитът е често срещан симптом на очни тумори.

Лечение на конюнктивит при котки

котешки конюнктивитСнимка: iStock

Ветеринарният лекар ще прегледа гальовния ви домашен любимец и ще предпише правилното лечение. Обикновено това се случва със специални капки за очи, но може да се наложи мяукащият ви приятел да приема допълнителни добавки за повишаване на имунитета, антибиотици или противовъзпалителни лекарства.

Тъй като се образува секрет около очите, той трябва да бъде почистен. Това е малко трудоемко, предвид характера на котките, но е необходимо, тъй като причинява дискомфорт. Можете да почистите очите внимателно с топла и влажна кърпа.

Как да предотвратим конюнктивит при котки

Няма как да спрете инфекциозен тип възпаление, но ако поддържате дома си чист, можете да предовратите неинфекциозния тип, тъй като той може да се появи от мръсотия.

Ако имате повече от един домашен любимец, е добре да го държите далеч от останалите, тъй като заразата може да се предаде между тях.

Също така, винаги когато галите мяукащия си приятел, почиствате очите му или поставяте капки трябва старателно да измивате ръцете си.

Нито инфекциозният, нито неинфекциозният тип конюнктивит е заразен за хората, въпреки това вие можете да разпространявате инфекцията, ако не миете ръцете си и имате друг домашен любимец у дома.

Тази очна инфекция не е страшна и рядко може да доведе до тежки последици, ако вземете мерки възможно най-скоро. Макар и гальовният домашен любимец да бъде подложен на известен дискомфорт, с правилното лечение и необходимите грижи, скоро отново ще бъде здрав и готов за подвизи у дома!

Вижте още:

Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

Страда ли котката ми от алергия

Виж още