Възможно ли е котките да се разболеят от лаймска болест

кърлеж Снимка: iStock

П ритежаването на котка, особено на такава, която обича да се разхожда навън, е свързано с опасността от кърлежи. Като човек е притеснително да откриете здраво прикрепен към кожата си кърлеж и това предизвиква незабавна тревога за треска от ухапване от кърлеж и дори за лаймска болест. Не е много по-различно при нашите котки, но като собственик на котка не е необходимо да се притеснявате прекалено.

Въпреки че бактериите, които причиняват лаймска болест, могат да заразят котките, болестта никога не е била наблюдавана при котка извън лабораторни условия. Лаймската болест при котките е възможна, но е много рядко срещана.

Въпреки че вероятността е много рядка, разумно е да разберете как се предава болестта и какви са симптомите на инфекцията при вашите домашни любимци.

Как кърлежите причиняват лаймска болест на котките

кърлежСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Някои кърлежи, включително пренасят бактерията, известна като Borrelia burgdorferi, която причинява лаймска болест и може да засегне хора и кучета, но рядко котки. Кърлежите засягат котките, като ги хапят и разпространяват паразита чрез слюнката си, но някои кърлежи на различни етапи от жизнения си цикъл е по-вероятно да предадат лаймската болест на вашата котка.

Паразитът започва да предава болестта чрез слюнката 24 до 48 часа след като кърлежът се е прикрепил. Симптомите обикновено се появяват 2-5 месеца след ухапването от кърлеж, но при повечето котки не се наблюдават никакви симптоми.

Признаците на лаймска болест при котките са рядкост. Ако котката ви има лаймска болест, най-честите симптоми включват:

 • Треска
 • Куцане
 • Умора
 • Загуба на апетит
 • Затруднено дишане

Животните с по-тежка форма на лаймска болест, която засяга бъбреците, могат да проявят следните симптоми:

 • Прекомерно подуване на крайниците
 • Загуба на тегло
 • Повръщане
 • Екстремна летаргия
 • Често уриниране

Как се диагностицира лаймската болест

Лаймската болест се диагностицира главно чрез анамнезата на котката, симптомите, лабораторните изследвания и изключването на други заболявания с подобни симптоми. Първо трябва да се разгледат други заболявания, тъй като лаймската болест е рядко срещана при котките и едва ли прегледът ще започне от нея.

кърлежСнимка: iStock

За скрининг на лаймска болест може да се използва обикновен кръвен тест. За да се изключат или диагностицират други състояния, които може да причиняват подобни симптоми, се използват допълнителни тестове и ако тестът на котката е положителен, ще се направят още изследвания, за да се определи колко тежко е заболяването.

Котките, изложени на лаймска болест, може да не дадат положителен резултат за състоянието в продължение на 2 до 8 седмици, ако изобщо го дадат. Ако откриете кърлеж на котката си, вашият ветеринарен лекар може да го изпрати за изследване, за да определи дали пренася някакви заболявания, и може да ви посъветва за подходящи за вашата котка тестове и лечения.

Лечение на лаймската болест при котките

Според изследванията котките, лекувани незабавно за болести, пренасяни от кърлежи, имат по-голям шанс за пълно възстановяване, отколкото котките, лекувани по-късно.

кърлежСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча антибиотик за мяукащия приятел, но той може да не е подходящ за всички котки. Обикновено те се предписват за 30 дни, но някои котки може да се нуждаят от допълнителни курсове, за да се предотвратят обостряния. Животните обикновено се чувстват по-добре след една или две дози. Дори да се чувстват по-добре, те трябва да завършат целия период на антибиотиците.

Как да предпазим котката си от лаймска болест

Ако живеете в район, заразен с кърлежи, котката ви е по-уязвима и трябва да вземете допълнителни предпазни мерки, за да избегнете или намалите излагането на кърлежи. Репелентите против кърлежи за котки са най-ефективният начин за избягване и предотвратяване на лаймската болест. Ако котката ви е на открито през голяма част от времето, не забравяйте да я проверявате редовно за кърлежи и да ги отстранявате възможно най-скоро.

Не съществува ваксина, която да предпазва котките от лаймска болест, тъй като тя се среща рядко. Най-добрата превенция е да предпазвате котката си от кърлежи, като я обезпаразитявате.

Има няколко начина, по които можете да предпазите котката си от кърлежи и да я поддържате здрава през този сезон:

 • Използването на лекарствени средства без рецепта за контрол на кърлежи и бълхи може да бъде ефективно. Те могат да отблъснат паразитите за период до един месец.
 • Кърлежите обикновено се унищожават при контакт, когато котката ви се изкъпе с шампоан, съдържащ лекарствени съставки. Ще трябва да почиствате козината на котката си по-често, което може да доведе до изчерпване на естествените масла, и този метод не е подходящ за всички котки.
 • Друга възможност са яките против кърлежи, макар че те се използват предимно за защита на врата и главата от кърлежи. Нашийникът трябва да се допира до кожата, но не трябва да е прекалено стегнат.
 • Спреят за кърлежи убива кърлежите бързо и предлага дългосрочна защита. Спрейовете могат да се използват между шампоаните и обливанията и са особено полезни, ако котката ви прекарва време на открито
 • Подстригването на тревата ще ви помогне да намалите броя на бълхите и кърлежите в двора си. Най-ефективният начин да предпазите котката си от кърлежи е да я предпазите от скитане из гористи местности, където кърлежите са в изобилие.

Котките са способни да се заразят с лаймска болест, но това се случва рядко. Всъщност тя е толкова рядка, че все още не е разработена ваксина за нея. Въпреки че лаймската болест не е голям проблем, от решаващо значение е да сте наясно с бактериалното заболяване, пренасяно от кърлежи, в случай че котката ви влезе в контакт с паякообразните. Превенцията е по-добра от лечението и ако успеете да попречите на кърлежите да се нахвърлят върху котката ви, няма да ви се налага да се притеснявате за лаймска болест или други болести, предавани чрез кърлежи.

кърлежСнимка: iStock

Виж още