Възможно ли е Мейн Кууните да имат къса козина

Мейн Куун Снимка: iStock

Е дно от най-забележителните качества на красивите Мейн Куун котки е тяхната впечатляващо красива и дълга козина. Не е изключено имате коте от породата Мейн Куун, чиято козина изглежда сравнително къса за породата. Или пък имате интерес към породата, но не искате котка с толкова буйна козина, която изисква ежедневно разресване?

Според стандарта на породата чистокръвните гальовни животни от породата Мейн Куун нямат къса козина.

Въпреки че, ако Мейн Куун се размножава с друга котка, късата козина е генетично възможна.

Dogsandcats.bg

Какво е предназначението на гъстата козина на Мейн Кууна

Мейн КуунСнимка: iStock

Мейн Куунът има тежка и гъста козина, въпреки че през горещите и студените месеци козината им се променя. Тъй като произхождат от щата Мейн, където зимите са сурови, козината им ги предпазва от екстремните условия.

Малките котенца от породата нямат толкова буйна козина. Някои мъркащи приятели, особено на възраст около 4-6 месеца, могат да имат по-тънка козина. Не се притеснявайте - козината им ще порасне значително с напредването на възрастта.

Класическите ушни кичури на Мейн Куун се развиват около 2-3-месечна възраст. Подобната на лъвска грива козина около врата обикновено расте, когато котката достигне 9 месеца. Но всъщност Муйн Кууните могат да продължат да стават все по-пухкави, докато навършат 4 години!

Грижа за козината на Мейн Куун

За да отстраните мъртвата козина и пърхота, трябва да разресвате козината на пухкавия приятел 2-3 пъти седмично. Както можете да се досетите, поради гъстотата на козината си тези котки линеят доста. Поддържането на козината им в изрядно състояние предотвратява образуването на кичури и заплитането ѝ.

Въпреки че трябва да извършвате превантивна грижа за козината, това не е толкова трудно. Няколко леки минавания с четка могат да ви отърват от всички проблемни зони, за да запазите козината им блестяща и гладка.

Смесена порода Мейн Куун

Мейн КуунСнимка: iStock

Възможно е Мейн Куун да има една идея по-къса коса, ако е смесен с друга порода. В случай че вашето коте произхожда от двама родители от породата Мейн Куун, но има къса козина, има вероятност единият от родителите да има друга порода в родословното си дърво.

Единственият начин наистина да разберете дали имате чистокръвен Мейн Куун е да купите такъв от реномиран развъдник, който ще ви даде документи с родословие на котката.

И все пак дори и да нямате чистокръвна котка от породата Мейн Куун, тя може да има буйна дълга козина. От друга страна една от ключовите характеристики на породата е нейната пухкава и рошава козина. Така че ако имате такава котка у дома - пригответе се да я разресвате няколко пъти в седмицата, за да избегнете заплитания.

Виж още