Възможно ли е мустаците на котката да падат

котка в близък план Снимка: iStock

А ко мустаците на котката ви започнат да падат, това може да е много тревожно. Въпреки че това явление може да бъде причина за безпокойство, котките също така естествено губят мустаци и ги възстановяват. За разлика от хората обаче те не губят мустаци с възрастта, въпреки че при по-възрастната ви котка може да се наблюдава посивяване или друго обезцветяване на космите на мустаците.

Естествено, вие искате най-доброто за вашата котка и искате да сте сигурни, че тя е здрава и не е подложена на стрес и страдание, поради което сте загрижени за загубата на мустаци. В тази статия ще ви помогнем да разберете дали има основание за безпокойство, какво можете да направите при внезапна загуба на мустаци и какви са възможните причини за нея.

Защо котките се нуждаят от мустаци

котка в близък планСнимка: iStock

Мустаците са изключително важни за гальовните животни. Те са силно развити сензори и позволяват на котката да се ориентира в заобикалящата я среда, като работят подобно на антените на насекомите. Ако коткатата може да прокара мустаците си през една пролука, тя трябва да може да прокара и останалата част от тялото си. Те дори помагат на котката да се приземява на краката си, защото изпращат съобщения до мозъка, за да го информират за промяна в позицията на крайниците на котката.

Dogsandcats.bg

Без мустаците си котката може да загуби равновесие, да се заклещи в малки пространства и със сигурност ще загуби увереност в собствената си способност да преодолява местната среда.

Естествена загуба на котешки мустаци

Мустаците на котката естествено растат, падат и израстват отново. Те непрекъснато се подменят, но вашата котка обикновено пуска само по един или два наведнъж. Поради това е малко вероятно да забележите, че котката ви някога е с по-малко на брой мустаци.

Въпреки че няма да забележите, че котката ви губи един или два мустака, ще забележите, ако те започнат да падат на купчини или в по-големи количества. Ако това се случи, малко вероятно е това да се дължи на естествено линеене, а виновна може да е някоя от следните причини:

1. Алергична реакция

котка в близък планСнимка: iStock

Котките страдат от алергии също като нас. Докато ние сме склонни към хрема и подпухнали очи, котките обикновено могат да проявяват алергична реакция чрез възпаление на кожата и други дерматологични проблеми. Ето защо, ако котката ви губи мустаците си, това може да е признак за алергия.

2. Локална инфекция

Бактериалните и гъбичните инфекции могат да засегнат котката ви по същия начин, както алергичната реакция. Това означава, че тя ще получи възпаление на кожата или козината си. Това може да доведе и до падане на мустаците. Ще трябва да потърсите ветеринарен съвет възможно най-скоро и вашият ветеринар вероятно ще лекува проблема с лекарства.

3. Физическа травма

Ако гальовният домашен любимец претърпи физическа рана, тя може да се прояви по различни начини. По-конкретно, ако вашият котешки приятел е получил рана около основата на мустаците си, това може да доведе до загуба на мустаци. Нараняванията могат да бъдат причинени от други животни, включително котки и кучета, но също и от диви животни. Могат да бъдат причинени от това, че котката ви се е търкала в дървета, сгради и други предмети, които могат да имат остър ръб. Единственият реален начин за пълно предотвратяване на такива инциденти е да спрете котката си да излиза навън без придружител. Дори и тогава обаче има начини котката ви да получи нараняване на мястото на мустаците в затворено помещение.

4. Котешко акне

Изненадващо е, че котките страдат от акне по същия начин, по който и техните стопани. Обикновено то започва от брадичката, но ако огнището е достатъчно силно, то ще си проправи път по бузите и може да обхване мустаците. Акнето може да се предотврати, като се използват метални или керамични купички и се гарантира, че те се мият често. Една от основните причини за котешкото акне е натрупването на бактерии от купичката върху лицето на котката.

котка в близък планСнимка: iStock

Ще израснат ли отново мустаците на котката ми?

В повечето случаи мустаците на котката ще пораснат отново. Трябва да се уверите, че причината за загубата на мустаци е била преодоляна или отстранена. Заведете котката си на ветеринар и помислете за елиминационна диета, за да установите дали котката ви има алергии. Потърсете признаци на физическо нараняване и третирайте появилите се бълхи, гъбички или други зарази, ако те са причината. Ако котката ви страда от акне, опитайте се да смените купичките с метални или керамични и ги мийте всеки ден, в случай че става въпрос за акне, което се влошава прогресивно.

Котката разчита много на своите мустаци - от ориентирането в околността до осигуряването на ефективно и ефикасно равновесие. Въпреки че котката естествено пуска и възстановява мустаци, ако тя губи твърде много наведнъж, това може да е признак на заболяване, инфекция или друг проблем. Ако можете да установите причината, като например акне или алергична реакция, вземете мерки за отстраняване на проблема сами или се консултирайте с ветеринарен лекар, който ще може да помогне в борбата с проблема.

Вижте още:

Какво представлява котешкото акне

Защо котките имат мустаци

Какво представляват „уморените” котешки мустаци

Виж още