Възможно ли е стресът да доведе до пагубен край за котките?

уплашено коте Снимка: iStock

С тресът е опасен както за хората, така и за мъркащите ни животни. Котките често се страхуват от различни неща в нашето ежедневие, затова трябва да наблюдаваме гальовния си спътник и да се опитаме да му помогнем.

За да разберем по-добре какво се случва с вашия мъркащ приятел, трябва да разберем разликата между остър и хроничен стрес.

Острият стрес е временен, който може да се прояви при пътуване с кола или нежелан посетител в дома. Този тип стрес идва и си отива, така че е малко вероятно вашата котка да изпита сериозни здравословни проблеми.

Хроничният стрес се повтаря, обикновено причинен от нещо, което не може лесно да се премахне, като новородено бебе или скорошна операция.

Dogsandcats.bg

тъжно котеСнимка: iStock

И двата вида стрес сигнализират за сетивата за борба или бягство в тялото. Въпреки че стресът има отрицателна конотация, малко стрес може да бъде полезно за тялото. Стресът е аларма в главите ни, която ни казва, че трябва да направим корекции. Помага на хората, но и на животните да оцелеят в дивата природа.

Хроничният стрес обаче може да бъде вреден, защото повишава сетивата за борба или бягство, което може да саботира тялото с течение на времето.

Представяме ви 6 признака на стрес при котките и как да им помогнете:

1. Котката не се храни и не пие вода

Отказът от храна или вода се очаква при болни или стресирани котки. За съжаление може да стане сериозно, ако котката ви откаже храна и вода повече от 48 часа.

Вашата котка няма нужда да яде много, но няколко хапки храна ще ви помогнат. Опитайте да предложите нещо примамливо, като мокра храна. Това също може да поддържа котката ви хидратирана.

Водните фонтани са отлични за насърчаване на котките да пият повече вода. Шумът на стичащата се вода примамва мъркащите животни повече от застоялите водни басейни в стандартните купи за вода.

Вашият ветеринарен лекар може да опита стимуланти на апетита, течна терапия и антибиотици в по-тежки ситуации.

уплашено котеСнимка: iStock

2. Проблеми с тоалетните

Само въпрос на време е собственикът на котка да се справи с досадния проблем с тоалетната. Когато котка откаже да използва тоалетна, очевидно нещо не е наред. Проблемът е, че намирането на решение изисква известно проучване от ваша страна.

Първите признаци на стрес при котките обикновено включват инфекция на пикочните пътища. Типичните признаци на инфекцията са:

  • Уриниране извън тоалетната
  • Червен или оранжев оттенък в урината (обикновено признак на кръв)
  • Виене при уриниране
  • Кристали в урината

Котка с проблеми с пикочните пътища трябва незабавно да се види от ветеринарен лекар. Първоначално инфекцията на пикочните пътища не е животозастрашаваща, но може да се превърне в сериозен проблем, ако не се лекува. Особено мъжките котки могат да се разболеят от запушване на уретера.

Ако проблемът е строго поведенчески, добавянето на повече тоалетни е добро място за начало. Опитайте нова котешка тоалетна, преместете тоалетната на друго място и премахнете всичко, което котката ви използва като тоалетна.

Разбира се, уверете се, че тоалетната на вашата котка е чиста и е поставена на подходящо място.

3. Криене

уплашено котеСнимка: iStock

Котките се крият във всякакви кътчета, когато са стресирани. Някои котки може дори да се крият с дни, преди да покажат лицата си. Ако това се случи - оставете котката си да се скрие, стига да има достъп до храна, вода и тоалетна. Също така проверете дали все пак котката ви напуска скривалището си, за да се храни и да пие вода.

4. Вокализация

Чували ли сте някога котката си да вие или мяука, сякаш плаче? Котките обикновено мяукат на хората като начин да получат това, което искат. Друг път това е начин да ни информират, че нещо не е наред.

Опитайте се да разсеете котката си, като ѝ покажете обич или си поиграете на любимата игра. Вземете любимата играчка на вашата котка или опитайте да се сгушите.

уплашено котеСнимка: iStock

5. Агресия

Свързаната със стреса агресия обикновено е пренасочена, което означава, че котката ви е натрупала напрежение и освобождава тази сила върху нещо или някой, което няма връзка със истинския страх.

Първата стъпка би била да пренасочите агресията към нещо здравословно. Опитайте да играете с котката си или да я изведете на разходка. Намерете начини вашата котка да използва енергията за нещо подходящо, а не за някой или друг домашен любимец.

6. Прекомерна грижа за козината или чесане

Миенето и чесането са свързани със стреса странности, подобни на гризането на ноктите при хората. Това е нещо, което котките правят, за да успокоят нервите си, когато стресът е твърде силен. Котките са естествено хигиенични, но прекаленото поддържане може да причини дразнене на кожата.

Може да поговорите с ветеринарния лекар, за да ви препоръча методи да намалите прекомерното близане и чесане. Открийте стресорите и ги елиминирайте или, ако това е невъзможно (защото котката ви се страхува от ремонта на съседите), опитайте да осигурите безопасно място за гальовния приятел, на което той ще се чувства защитен.

Котките са трудни за четене, така че не бъдете прекалено строги към себе си, ако не забележите веднага признаците на стрес. Всеки собственик на котка е изпитвал притеснение от стресирано коте.

Вашата котка може да изглежда странна, че се държи по този начин, но помнете, че има своите причини. Разбирането на котките отнема време и всяка котка е уникална в изразяването на стрес и разочарование. Когато опознаете котката си, ще научите как да се справяте по-добре със стреса.

уплашено котеСнимка: iStock

Виж още