4 лесни начина да ангажирате котката си, докато е сама

котка у дома играе Снимка: iStock

Н якои гальовни животни имат нужда от внимание и игри, а в допълнение са доста привързани към собствениците си. Това са тези котки, които ви преследват постоянно, вечер едва ви оставят да заспите, ако не ги пуснете при тях, когато излизате започват да мяукат силно, а когато ви няма за повече време - буквално полудяват, защото са сами.

Със сигурност ние можем да се чувстваме поласкани, че котката ни обича толкова много, че не може да прекара дълго време без нас, обаче в някои моменти, това може да е голям проблем. Ако всеки ден след работа откривате някоя нова поразия или почти се чувствате виновни, че си взимате почивка няколко дни, защото се притеснявате, че мъркащият домашен любимец ще остане сам - това вече е проблем. Трябва ви боен план за действие, за да направите котката си щастлива, дори когато ви няма.

1. Направете истински котешки увеселителен парк

Мъркащите приятели имат нужда да играят и да се забавляват. Дори и котките, които не са чак толкова активни, пак имат нужда от веселие. За да го постигнете - обособете кът или няколко (ако имате възможност) в жилището ви, който да е специално за вашата котка. Инвестирайте в котешко дърво или построете крепост от картони. В интернет има безброй много клипчета и идеи за котешки играчки, които можем да изобретим сами без това да ни коства много пари.

котка у дома играеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Украсете мястото с драскалки, достатъчно играчки, топчета, пера, светещи и шумящи неща. Всичко, което ще ангажира мъркащия приятел е добре дошло, стига да не е опасно за него. Можете да поставите хамак за прозорец, възглавници на перваза, където котката ви да може да сяда и да гледа навън с часове. Мъркащите животни обожават да правят това!

Ако имате възможност - дори бихте могли да освободите няколко етажерки, където държите вещите си и да поставите там мека повърхност, която да се хареса на котката ви. В зоомагазините се продават мостове и най-различни аксесоари за стена, които могат да разнообразят значително ежедневието на котката ви.

Вижте още: Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

2. Помислете за втори домашен любимец

Ако котката ви е „единствено дете“, може да помислите да осиновите котешки брат или сестра за нея. Имайте предвид, че може да бъде предизвикателство да интегрирате нов домашен любимец в домакинството, особено ако котката ви е по-възрастна и е свикнала да бъде единственият царуващ у дома, но усилията си струват.

Много домашни любимци се чувстват добре, когато имат другарче, но към тази крачка трябва да се подходи плавно, за да свикнат тези приятелчета да живеят заедно. Бавното социализиране на едно с друго е ключът към успеха. Със сигурност, веднъж когато двете котки се адаптират една към друга у дома ви ще стане доста по-забавно и шумно.

Вижте още: Как да запозная котката ми с ново коте

3. Нека храненето да е по-интересно

Котките обичат да гонят, преследват и ловуват, така че ако успеете да създадете усещане, което е близко до това - домашният ви любимец ще бъде много щастлив! За целта можете да опитате с интерактивни хранилки и пъзели за храна. По този начин, гальовният приятел ще се забавлява докато се храни, защото ще трябва да се бори малко за храната си, докато открие как да я „освободи“.

котка у дома играеСнимка: iStock

Освен забавление, тези аксесоари допринасят и за стимулиране на мозъка на мъркащия приятел и го карат да учи нови неща.

3. Успокояващи звуци или музика

Някои котки могат да се чувстват по-спокойни и усмирени при определени звуци и дори музика. Изследване, наблюдава, че гальовните животни реагират спокойно на „музика за котки“, която представлява звуци от природата - чуруликане на птици, звукът на вятъра, водата, която се плиска в реката и т.н. Някои тихи тонове на музиката като джаз или пиано също могат да имат приятен ефект върху мъркащия приятел.

Опитайте във ваше присъствие различни звуци и музики и наблюдавайте дали котката ви реагира положително на тях. Ако откриете определени звуци и честоти, които я успокояват - можете да настройвате компютъра или телевизора си да звучи известно време докато не сте у дома.

Някои мъркащи животинчета се нуждаят от допълнителна стимулация, защото иначе започват да скучаят у дома или да стават тревожни. Колкото повече играчки и увеселения имате у дома - толкова по-щастливи домашните любимци ще бъдат. Можете да опитате и разходка на каишка до някоя тиха градинка или парк, които със сигурност ще подействат много ободряващо на котката ви. Представете си колко много миризми ще усети и колко много нови неща ще ѝ се случат! Разбира се, тази крачка е подходяща за котки, които не са плашливи и видимо искат да се забавляват и да излизат навън.

Вижте още:

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

12 породи котки, които обичат разходките навън

Виж още