Защо котката ходи между краката ми

котка и крака на собственик Снимка: iStock

Н а всекиго се е случвало неволно да настъпи или леко да ритне мъркащия си приятел, докато крачи в дома, просто защото тези животинки ходят между краката ни. Понякога ходенето у дома се превръща във висш пилотаж, опитвайки се да не нараним мъркащия си приятел, който така усилено се провира между крачките ни. Има ли теория за поредното странно котешко поведение?

Опит за маркиране чрез триене в краката ви

Тези приятели са снабдени с жлези около устата и брадичката, които произвеждат феромони.

Има вероятност мъркащият приятел да се отърква така усилено във вашите стъпващи крака, защото иска да пренесе аромата си върху вас. Макар да е малко странен начин да го прави, възможно е котката ви да е привлечена от движението на краката ви като мърдащи се обекти и да поиска да си играе, но и да ви маркира, за да е ясно, че вие сте нейн човек.

Опит за манипулация

Ако се замислите кога мъркащият приятел се търка усилено в краката ви и препречва пътя, това много често се случва, когато е време за хранене или сте се запътили към шкафа където държите храната.

Dogsandcats.bg

котка и крака на собственикСнимка: iStock

Същото може да се случи и когато котката ви иска да си поиграе с вас и търси вашето внимание. Често ходенето между човешките крака е примесено с мъркане и мяукане и можем да тълкуваме това поведение като опит на котките да ви кажат „Виж колко съм сладък!“, а вие естествено не можете да удържите на тази „манипулация“ и сипвате повече храна или отделяте повече време за игра.

Тъй като котките ви наблюдават абсолютно всеки ден и се учат от вашите реакции, ако хитрият домашен любимец забележи, че вие реагирате на поведението му, когато се търка между стъпалата ви - той ще използва това като стратегия, за да си „изпроси“ това, което поиска.

Котката ви е привързана към вас и се радва, че сте наоколо

Горните две причини - маркиране и манипулиране - имат фина негативна нотка, че мъркащият приятел ни възприема за негова собственост и източник на храна. Макар че това не е далеч от истината, все пак котките обичат стопаните си и се привързват към тях. Защо иначе ще ви преследват навсякъде където ходите, ще спят в същата стая, в която се намирате и като цяло винаги се навъртат около вас.

Възможно е котката ви, просто да е щастлива, че вие сте наоколо и да пожелае да установи физически контакт с вас в израз на тази привързаност.

Ходенето на зигзаг през нашите крака е типично поведение за мъркащите приятели, макар и за нас да е много странно. Каквато и да е причината, трябва да внимаваме, за да не нараним неволно гальовния приятел. Малките котета, които тежат една един килограм, а в същото време се мотаят в краката ни са изложени на много голям риск да ги настъпим или ритнем без да искаме. Затова - имайте едно на ум и внимавайте да не нараните мъркащото приятелче!

Вижте още:

Защо котките атакуват глезените на стопаните си

Как котките манипулират стопаните си

Виж още