Защо котката ми ближе драскалката си

котка и котешко дърво Снимка: iStock

М яукащите приятели са привързани към стопаните си, игриви и независими. Но те също са доста странни и с тях никога не е скучно. Имат много различни характери и могат да се страхуват от краставици, да играят с боклука, но тези приятели са известни с това, че от време на време проявяват някакво ‌странно‌ поведение. Понякога то може да бъде обяснено, но има други моменти, в които ще трябва да извършите малко детективска работа, за да се опитате да разберете какво се случва в мозъка на гальовния спътник.

Например, знаехте ли, че има котки, които са толкова обсебени от драскалките си, че всъщност ги облизват?

Котките и драскането

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Трябва да разберем причината, поради която котките искат да драскат на първо място, което (за щастие) не включва желанието да съсипят мебелите ви. Това поведение е напълно естествено. Мяукащите животни драскат по различни причини - да наточат ноктите си, да маркират територия с аромата си, да разтегнат гърба си или поради игра.

Dogsandcats.bg

Всички котки имат свои уникални феромони. Те нямат мирис за хората, но химикалът, който се отделя през жлезите по лицето, лапите и тялото на котката, може да потопи други котки в дивата природа. Мъркащите приятели непрекъснато се покриват с феромона при всяка сесия за грижа за козината и след това миризмата се пренася върху всичко, което вашата котка докосва, драска или търка тялото си - включително драскалката.

Котките може да харесват драскалки, които са покрити с козина

Мъркащите приятели всъщност обичат да се грижат една друга, тъй като това им дава голяма доза феромони. Ако имате две котки у дома и те се ближат взаимно, може да сте сигурни, че те общуват и се свързват по този начин.

Тъй като котешката драскалка вероятно е покрита с козина, вашата котка може да се почувства така, сякаш всъщност ближе друга котка и да пожелае да оближе драскалката. Ако имате само една котка, тя също може да проявява това поведение, като си играе с драскалката и ближе докато точи ноктите си.

Поведението Пика

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Това е поведенческото желание на гальовните животни да ядат или ближат неядливи материали като одеяла, килими и други. Тъй като стълбът за драскане на котките вероятно е покрит със слой козина или дебело въже, това може да се превърне в нова мания за домашния любимец.

Ветеринарните лекари всъщност нямат солидна причина защо котките може да искат да ближат или ядат неща, които не са храна, но това може да се дължи на неща като генетика, стрес или скука. Това странно поведение може да започне още на тримесечна възраст, но някои котки израстват от него само за няколко години.

Ако подозирате, че котката ви може да има пика, опитайте се да я разсеете със стимулиране с неща като играчки, въдици, топчета, кутии и играчки, които обича.

Не е изключено котката да обикне малко повече драскалката си, защото е привлечена от собствената си миризма, която е оставила върху нея.

Просто обърнете внимание на котката си и вземете под внимание всяко по-странно поведение. Ако се притеснявате, винаги е най-добре да посетите ветеринарен лекар за преглед.

Виж още