Защо котката ми е толкова досадна?

домашна котка Снимка: iStock

Н ека бъдем честни, членовете на семейството могат да бъдат досадни от време на време и котките не са изключение. От това котката ви да седи върху лаптопа ви и да не иска да стане, а вие трябва да работите до това да събаря ваши вещи и да ви гледа многозначително. Котките имат своите странни начини да привлекат вниманието ви.

Търсенето на внимание понякога е знак за медицински проблем, така че насрочете преглед при вашия ветеринарен лекар, преди да се опитате да елиминирате поведението.

Обичаме ги така или иначе, но това поведение, търсещо внимание, може да бъде източник на разочарование, дори за най-търпеливите сред нас. Нека да разгледаме някои типични начини, по които вашата котка може да се опита да привлече вниманието ви, защо може да го прави и какво да предприемете.

Котешко поведение, търсещо внимание

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките имат няколко изпитани и верни начина да привлекат внимание. Някои от тях са:

 • Бутане на вещи
 • Мяукане (вокализиране)
 • Скачане до вашето ниво
 • Седейки на вашия лаптоп или книга
 • Молба за лакомства
 • Следване навсякъде
 • Драскане по врати и мебели
 • Ядене на нехранителни продукти
 • Агресия като хапане и драскане по вас

Причини, поради които котката ви търси внимание

 • Научено поведение

Опитвали ли сте, например, да седнете на бюрото си, за да работите, само за да откриете котката си да се присъединява към вас и да удря различни предмети по пода? Или може би вашата котка обича да играе ролята на личен будилник и да събаря нещата от нощното ви шкафче.

Тази тактика гарантирано ще привлече вниманието ви, защото не само е шумна и разсейваща, но може да бъде и опасна.

Това поведение произтича от естествения инстинкт на вашата котка за плячка. Представете си гумичката на бюрото си като мишка. Вашата котка трябва да проучи, да я потупа малко и да види дали това е нещо, което иска да убие и изяде. Котките също са много любопитни по природа, така че всеки нов предмет на повърхността трябва да бъде проучен и може би да се играе с него.

домашна коткаСнимка: iStock

Докато събарянето на предмети от повърхности вероятно е започнало като инстинктивно, психически стимулиращо поведение за вашата котка, те скоро са направили връзка между това действие и вашата реакция. Често несъзнателно насърчаваме тези поведения, защото някои неща просто не могат да бъдат пренебрегнати.

Дори само да погледнете, за да видите какво прави вашата котка, може да бъде достатъчна награда. Котките обичат, когато им обръщаме внимание, така че след като научат бърз и ефективен начин да получат реакция от любимия си човек (да, дори отрицателна!), те ще се придържат към него.

 • Привързаност

Привързаността е причината номер едно котките да търсят внимание. Вашият мъркащ приятел ви обича и е научил някои сигурни начини да привлече вниманието ви. Това не означава, че тя обикновено не получава внимание от вас, а по-скоро, че е научила някои начини да получава допълнително внимание „при поискване“. Поведението става повтарящо се, защото котката ви просто не може да се насити на нещо добро!

 • Скука

Много котешки поведенчески проблеми, включително поведението на търсене на внимание, се коренят в скуката.

Котките се нуждаят от умствена стимулация. Прекомерното търсене на внимание може да е знак, че вашата котка се нуждае от повече обогатяване на околната среда. Начините за психическо стимулиране на вашата котка включват: осигуряване на стълбове за драскане, котешки дървета, играчки, хранителни пъзели, разнообразие от играчки, места за скриване и време за игра заедно.

домашна коткаСнимка: iStock

 • Болест

Вашата котка може да ви потърси за утеха, когато е болна. Въпреки че много котки се крият, когато са болни, някои жадуват за малко допълнителен контакт и телесна топлина. Вокализацията може също да е признак на заболяване, затова е добре да заведете котката си на преглед при ветеринар.

Но как можете да различите поведението, търсещо внимание, и болестта? Не винаги е лесно. Ключът е да търсите промени в поведението и всякакви други признаци, че котката ви може да е болна, като летаргия, намален апетит и чести посещения в тоалетната и други.

 • Стрес или безпокойство

За някои котки това, че са навсякъде, освен точно до любимия си човек, предизвиква безпокойство. Така че, докато поведението им може да е малко разочароващо, може да се наложи внимателно да се справите с основния проблем със стреса и тревожността.

Промените в заобикалящата среда, като преместване на къща или попълнения в семейството като нов домашен любимец или бебе, могат да бъдат стресиращи и да доведат до това котката да търси допълнително внимание. Разбира се, не винаги е възможно да елиминирате тези стресови фактори, но може да помогнете за минимизиране на въздействието им, като внимателно, като се уверите, че котката ви има собствено пространство, ако е необходимо, и осигурите много взаимодействие според вашите условия.

Ако смятате, че вашата котка може да търси внимание поради стрес или безпокойство от раздяла, тя може да се възползва от успокояващи средства като феромони или дори лекарства за тревожност. Разговаряйте с вашия ветеринарен лекар за съвет как най-добре да управлявате стреса при вашата котка.

Как да се справим с поведението на котката, търсещо внимание

Така че сте изключили всички основни здравословни или тревожни проблеми и сте се уверили, че вашата котка има достатъчно забавления наоколо. Сега какво? Е, пригответе се да бъдете търпеливи и последователни!

домашна коткаСнимка: iStock

Обезсърчаването на поведението, търсещо внимание, означава да възнаградите котката си с внимание, когато не се занимава с тези разочароващи дейности, така че ефективно да научите котката си да получава внимание, когато не се изисква от вас.

По-конкретни съвети за намаляване на търсенето на внимание (и нивата на разочарование) включват:

 • Осигурете изобилие от играчки на околната среда, дори и да не смятате, че котката ви скучае.
 • Инвестирайте в автоматична хранилка, за да изключите истинския глад, ако котката ви досажда за храна.
 • Опитайте се да предотвратите промените в околната среда на вашата котка, които биха могли да бъдат стресиращи, и използвайте успокояващ феромонов спрей или дифузер.
 • Разберете коя е любимата играчка на вашата котка и започнете време за игра според вашите условия.

Лудориите, които вашата котка прави с цел търсене на внимание, могат да бъдат симпатични или дори смешни първите няколко пъти, но неизбежно започват да се изчерпват. Колкото и разочароващо да е поведението на вашата котка, може да ви помогне да знаете, че не се опитват да ви дразнят.

Котката ви общува с вас и най-вероятно се опитва да привлече вниманието ви, защото има силна връзка с вас. Опитайте се обаче да разберете дали има основен проблем, който провокира котката ви да се държи така, за да го разрешите.

Виж още