Защо котката ми ходи в кръг около мен

котка в краката на стопанин Снимка: iStock

К отка, която се разхожда в кръг около вас, вероятно иска вашето внимание. Ходенето в краката ви и търкането в тях е типичен котешки поздрав, който може да видите както при домашната си котка, така и при уличните.

Трябва да имаме предвид, че търкането и ходенето в кръг е нормално котешко поведение, но необичайното криволичене, въртене и странна походка може да е вестибуларно заболяване или нещо, което си заслужава да се провери с ветеринарен лекар.

Поведенчески причини, поради които котките ходят в кръг около стопаните си

котка в краката на стопанинСнимка: iStock

  • Поздрав

Мяукащите животни са развълнувани, когато видят собственика си. Ако вашата котка обикаля около вас, когато се приберете у дома, застанете неподвижно и се насладете на вниманието. Котка, използваща този поздрав, вероятно ще има опашка, извика нагоре, извит гръб, а ако я погалите, най-вероятно ще легне по гръб на пода и ще започне да се търка, за да продължите да я галите. Мъркането вероятно също ще бъде „включено“.

Dogsandcats.bg
  • Доминиране

Котката не вижда собственика си като господар или висшестоящ. Гальовните животни се смятат за равни на хората, което означава, че особено властна котка може да прояви доминиращо поведение. Може мъркащият приятел просто да се опитва да ви покаже кой е шефът у дома.

Проблеми със здравето, които могат да доведат до необичайно ходене в кръг при коткитке

котка в краката на стопанинСнимка: iStock

  • Вестибуларна болест

Вестибуларната болест атакува вестибуларната система, разположена във вътрешното ухо на котката. Гальовните животни разчитат на ушите си, за да поддържат чувство за баланс и координация. Котка с вестибуларно заболяване често ходи в кръг, неспособна да маневрира по права линия.

  • Ушни инфекции

Котешките ушни инфекции обикновено засягат външното ухо, обикновено поради ушни акари. Най-честият симптом на акари е отделяне на секрет от ухото, заедно с чесане.

Освен това акарите могат да повлияят на чувството за равновесие на вашата котка. В допълнение към причинения дискомфорт, бактериалното възпаление може да се разпространи във вътрешното ухо, затова трябва да се лекува навреме.

  • Травма на главата
При удар на главата, ако котката ви е играла буйно или е паднала някъде, може да получи сътресение. Това ще доведе дезориентираност и обърканоност на гальовния приятел.
  • Високо кръвно налягане

котка в краката на стопанинСнимка: iStock

Излишната кръв ще се „втурне“ към мозъка, когато котката има хипертония (високо кръвно налягане). Това кара мяукащия приятел да се чувства объркан. Ще ходи в кръг и ще му липсва основна координация в походката, изглежда по-тромаво от обикновено.

В заключение, ако мъркащият приятел ви посреща на вратата и се търка във вас, той най-вероятно просто ви поздравява и се радва да ви види! В такава ситуация няма за какво да се притеснявате освен да поздравите и вие котката с много гушкания. В случай че забележите необичайно певедение на мъркащия приятел и дезориентираност - най-добре се консултирайте с ветеринарен лекар.

Виж още