Защо котката ми ходи върху мен?

котка и собственичка Снимка: iStock

С лед като живеят известно време с котки, повечето стопани вече не поставят под въпрос много от по-често срещаните странни поведения, които нашите домашни любимци проявяват. Но какво ще кажете за действията на котките като ходене върху вас? Или когато котката ви реши да стъпи върху вас и да остане изправена точно когато се опитвате да заспите? В тази статия ще поговорим точно за това желание на котките да стъпват върху вас!

Защо котката ми ходи върху мен?

Най-често стоенето или ходенето върху вас е предшественик на крайната цел на мяукащия приятел - да остане на топло. Това важи особено за котенца, които търсят заместител на майка си. Малките котенца трябва да са на топло, за да са здрави, и те инстинктивно търсят комфорта на доверен гледач, който ще ги пази.

Домашните котки запазват много от котешките си инстинкти и това означава, че търсят най-безопасното място в къщата: а това сте точно вие! Топлината на вашето тяло дава на вашата котка сигурността, за която жадува.

котка и собственичкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

По принцип вашият котешки приятел ви вижда като една голяма възглавница, на която може да се отпусне. Скута ви е котешко легло. Вашето коте трябва да се увери, че е избрало идеалното място за дрямка и ходенето навсякъде по вас изпълнява тази цел.

Актът на ходене по вас е тясно свързан с необходимостта от месене. Котките месят инстинктивно, често от коте до зряла възраст. Въпреки че никой не може да каже с абсолютна сигурност защо, много експерти смятат, че котките „правят бисквити“, защото възпроизвеждат вниманието на майка си котка.

Тъй като възглавничките на лапите на вашата котка съдържат ароматни жлези, нейното месене излъчва собствена отличителна миризма, различима от тази на други котки или домашни любимци, но не и от човешкия нос. По фин начин мяукащият приятел сигнализира, че това е неговото собствено място и че другите котки могат просто да отидат да месят някъде другаде! С други думи, когато вашата котка ви стъпче, тя не само търси удобно място за спане, тя претендира за своя територия.

Защо котката ми стои върху мен, докато съм в леглото?

котка и собственичкаСнимка: iStock

Може да забележите, че котката ви е склонна да стои върху вас в определени часове от деня, като например когато току-що сте се настанили на дивана след обилна вечеря или когато току-що сте се пъхнали под завивките на леглото след дълъг ден , или когато е 3 часа сутринта. По принцип вашата котка иска вашето внимание и тя го иска сега!

Осъзнавайки, че ще бъдете разсеяни от други неща, като телевизор, друг човек или сън, вашето котешко приятелче знае, че не можете да го игнорирате, ако стои на торса ви и в много случаи се взира право в очите ви. Тя вероятно се надява, че тази „маневра“ ще доведе до лека закуска преди лягане, няколко допълнителни погалвания или гушкане.

Виж още