Защо котката ми лежи върху мен

котка върху човек Снимка: iStock

Д а имате пухкаво коте, което да лежи върху гърдите ви е наистина незаменимо. Още повече в студените и мрачни дни, когато самите вие сте се сгушили с книга на дивана, една мекичка топка идва и се настанява върху вас.

Всички котешки стопани можем да потвърдим, че това е изключително сладко, но понякога може да е леко досадно. Например, ако четете книга, мяукащият ви приятел със сигурност ще ви пречи да прелиствате страниците или ще сложи лапа върху книгата ви. Все пак, той се е настанил удобно върху вас и следва да му обръщате внимание!

Ако се чудите какви са причините гальовните домашни животни да правят това, сега ще разберете!

Домашният любимец ви обича

Често си мислим, че мяукащите животни са безразлични към нас, но всъщност те много се привързват към стопаните си. Лягането върху вас може да е просто знак за обич и привързаност.

Dogsandcats.bg

котка върху човекСнимка: iStock

Излъчвате топлина

Много котки търсят топли места за почивка, а тялото ви излъчва именно това. Домашният ви любимец може да е привлечен от вас и да ви намира за удобно и уютно място за дрямка.

Усещане за спокойствие

Звукът и усещането за сърдечен ритъм, както и дишането ви могат да напомнят на времето, когато котката ви е била близо до майка си. Това е още една причина, поради която тя би могла да се самопокани върху вас. В допълнение, може да се размърка, за да покаже колко ѝ е приятно.

Чувство за сигурност

Мъркащите животни се чувстват в безопасност около стопаните си. Макар и да ни възприемат като сигурен източник за храна, котките се чувстват комфортно в наши ръце и нашата миризма им действа успокояващо.

Вие сте собственост на котката си

Гальовните животни са много чувствителни на тема собственост и територия. Като лежат върху вас, е възможно да демонстрират, че вие сте само и единствено за тях. Още повече, че така ароматът им остава върху вас, така че други животни ще знаят, че вече сте „заети” и принадлежите на друго животинче.

Ако имате повече от един домашен любимец, е възможно те по някакъв начин да се състезават за вашето внимание. Това не е непременно проблем, освен ако не причинява стрес или агресия при някое от двете животни у дома. Все пак, ако това е така, може би ще трябва да ограничите лягането върху вас спрямо всички, за да се поуспокоят малко войните за внимание.

Какво да направя, ако котката ми прекалява с лягането върху мен

Колкото и да е сладко това внимание, което получаваме от мяукащия ни домашен любимец, той може да ни дойде в повече.

Някои стопани често се оплакват, че буквално не могат да останат на спокойствие, без мъркащият домашен любимец да се настани върху тях.

Други пък, за съжаление, копнеят за това, тъй като котките им са със силно темпераментни характери и дори рядко позволяват докосване. И двете крайности не са за предпочитане, но това е природата на тези животни.

Ако искате да покажете на гальовния домашен любимец, че не сте легло, можете да ограничите това време. Ако например, котката ви е голяма и тежи около 10 килограма, за вас не е никак добре да седи с часове върху вас. Освен че тежи, тя ограничава дишането ви.

котка върху човекСнимка: iStock

Като алтернатива можете да оставите мяукащия приятел да прекара време върху вас, след което да го преместите в легълцето му или на място близо до вас, където сте поставили някоя ваша стара дреха. Тъй като тя носи вашия аромат, може да подейства успокояващо на котката ви и тя да се почувства добре и там.

Ако пък мяукащият приятел се качва върху вас в неподходящо време, можете нежно да го преместите. Също така, предлагайте награди, когато той е послушен и разбира, че моментът за гушкане не е подходящ.

Каквато и да е причината, няма спор, че обожаваме да си почиваме с тези инатливи създания. Много собственици обичат усещането на котката близо до тях, толкова колкото и самата тя. Стига да не представлява дискомфорт за вас, няма защо да ѝ отказвате гушкане.

Вижте още:

Защо котката спи върху главата ми

Виж още