Защо котката ми ме чака на вратата, когато се прибирам

котки на вратата чакат стопанин Снимка: iStock

Т рябва да си признаем, че сме доста щастливи, когато отворим вратата на дома и видим как мъркащият приятел се радва да ни види! Някои котки застават на шкафа за обувки, други започват да мяукат силно, когато чуят звъна на ключовете ни още от другата страна, а трети така се втурват да се галят в нас, че трябва да ги хванем, за да не се озоват в коридора и евентуално да избягат.

Макар че това не е валидно за абсолютно всички котки, повечето представители чакат стопаните си и със сигурност ще се покажат или събудят от дрямка, щом чуят вратата. Има ли причина за това?

Котките действително се радват, когато сме вкъщи

Това поведение малко напомня на кучетата - те със сигурност чакат стопаните си с нетърпение и се радват безкрайно, когато човекът им се появи на вратата, още повече, че това обикновено означава - разходка! Интересно е, че котките не се различават в това отношение толкова много. Те ни чуват от много по-далеч отколкото си мислим.

Ако живеем на по-ниските етажи или пък в къща - мъркащият приятел може да чува дори колата ни или пък вървенето по стълбите. С течение на времето котките разпознават тези звуци и прекрасно ни различават от съседите, които шумят по сходен начин. В допълнение, мъркащите приятели свикват с нашия режим и знаят ориентировъчно кога трябва да се приберем - все пак, след това следва храна!

Dogsandcats.bg

котки на вратата чакат стопанинСнимка: iStock

Ако всеки ден се прибирате около 19ч, мъркащият приятел няма как да не е запомнил това време и със сигурност стои в трепетно очакване за вашето прибиране. Той се вълнува не само, защото ще го нахраните, но и защото знае, че ще получи доза милувки, а също и забавление с въдица.

Някои котки страдат от тревожност при раздяла

Доказателство за това, че мяукащите домашни любимци не са чак такива самотници за каквито ги мислим е, че някои са много стресирани, когато не сме наоколо. Симптомите им дори напомнят на тези, които имат кучетата. Сред някои от най-честите призраци, че мъркащият приятел е тревожен когато ви няма са:

  • Уриниране извън тоалетната
  • Прекомерно мяукане
  • Деструктивно поведение и унищожаване на вещи
  • Прекомерна грижа за козината
  • Твърде голяма привързаност към вас, когато сте наоколо

Макар и често да се чудим дали котките си прекарват добре с нас, всъщност има множество признаци, които дават положителен отговор на въпроса ни. Можем да се съгласим, че няма по-сладко нещо от това да отворим входната врата след дълъг работен ден и да видим гальовния домашен любимец със сладките си очи да гледа към нас, да се гали в краката ни, да мърка и да е безумно щастлив, че сме у дома. Това е прекрасна терапия и истинска жива антистрес топка!

Вижте още:

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Котките страдат ли от тревожност при раздяла

Как котката показва, че ви обича

Виж още