Защо котката ми ме хапе за носа

котка хапе Снимка: iStock

Н ашите котки общуват с нас по най-различни начини. Някои от тях са комични, други са предизвикателни, а трети са са напълно очаквани. Но какво да правим, ако котката ви има някаква странна приумица и посланието е неясно?

Ако котката ви хапе носа, може да се чудите какво се случва. Но причината за това поведение всъщност може да се дължи на няколко фактора. Затова се запитайте - агресивна ли котката ми? Или по-скоро се държи игрово? Други сигнали на тялото могат да ви насочат в правилната посока. Нека разгледаме малко по-подробно всяка от причините - и как да я спрете, ако трябва.

1. Котката ви се опитва да играе

котка хапеСнимка: iStock

Когато котките са в режим на игра, те могат да бъдат доста буйни и несъобразителни. Особено ако котката ви е малка, тя може да не схваща, че това боли или че е неправилно. Ако сте държали котето си и то ви е ухапало по носа - вероятно не е искало да ви навреди, а просто си е играело с тази изпъкнала част на лицето ви.

Dogsandcats.bg

Малко захапване по носа може и да не навреди, но може да не искате котката ви да се учи, че това поведение е приемливо. Ако имат навика да ви хапят игриво по носа, когато ги вдигате, един ден може неволно да ви наранят.

Когато котката ви ухапе по носа, кажете отчетливо „Не!“. Отначало може да не реагират, но скоро - ако не си играете - ще престанат да го правят. Опитайте се да не бъдете прекалено агресивни, тъй като това може да ги накара да се отдръпнат.

2. Котката ви показва привързаност

Случвало ли ви се е да почешете мъркащия приятел си и той изведнъж да ви почерпи и нежно да захапе ръката ви? Това действие е пълна проява на привързаност. Те отвръщат на вашата любов. Възможно е да ги държите и носът ви да е най-близкото нещо, към което могат да се притиснат.

котка хапеСнимка: iStock

Ако някога сте виждали две котки да си взаимодействат, може би сте забелязали това поведение по време на взаимното миене. Две котки, които лежат заедно, може да се облизват една друга и след това леко да се хапят. Това е добър знак. Това означава, че те са напълно отпуснати, спокойни и щастливи във вашата компания.

3. Вашата котка ви дава предупреждение

Може би навлизате прекалено много в тяхното пространство и дори не го знаете. Ако искат да се отдръпнете, те могат леко да ви захапят за носа, последвано от съскане или ръмжене. Ако котката ви показва, че желае малко пространство - дайте ѝ това, което иска.

Не забравяйте, че животните също имат граници. Понякога те не са в настроение за внимание. Ако не искат да бъдат галени точно в този момент, най-добрият вариант е да се вслушате в езика на тялото им.

4. Вашата котка може да ви маркира

котка хапеСнимка: iStock

Вече знаете, че принадлежите на котката си - това не е нещо, което не може да отречете. Така че, подобно на търкането с брадичката и бузите си, котката ви може да оставя своя аромат върху вас. Нека това бъде предупреждение за всички останали котки наоколо - вие сте техен личен човек и на никого другиго!

Котките маркират територията си по много начини. Те имат жлези в бузите, лапите и хълбоците си, които могат да разтриват върху предмети и други същества. Захапването може също да е начин, по който гальовният приятел ви маркира с неговата миризма.

5. Това е най-близката точка за захапване

Някои котки хапят и драскат, когато се чувстват изключително любвеобилни. Те може да хапят, защото се чувстват закачливи или просто от скука. Ако случаят е такъв, това може да не предизвиква голяма суматоха за вас. Ако обаче го правят прекалено силно, трябва да спрете това поведение.

Вашето коте може да не разбира колко силно е твърде силно. Трябва да поставите граници, като им дадете да разберат, че изобщо не могат да хапят лицето ви.

котка хапеСнимка: iStock

Котките ни могат да общуват с нас по много начини. След като опознаете своята котка, може да се окаже лесно да разгадаете понякога нестандартното ѝ поведение. Но ако хапането на носа е повтарящо се събитие, което е сравнително ново, може да ви е необходима помощ за разкодиране.

Докато котката ви не проявява признаци на агресия, хапането на носа вероятно няма да е толкова голям проблем, а е по-скоро закачливо поведение на котката ви, с което тя ви показва привързаност и обич. Въпреки това, ако имате чувството, че котката ви хапе твърде силно и е на границата на агресията - по-добре да я отучите от това поведение.

Виж още