Защо котката ми меси с лапи върху мен?

котка меси с лапи Снимка: iStock

К отките са известни с това, че често са сдържани, дистанцирани и понякога просто странни. Те проявяват различни поведения, които не винаги имат смисъл за нас, но въпреки това ги обичаме и се стараем да ги разберем. Едно от тези странни поведения е месенето с лапи.

Вероятно сте виждали котката си да меси с лапи - това е повтарящо се, ритмично движение, по време на което котките избутват лапите си във и извън мека повърхност, като ги редуват. Котките обичат да месят върху меки повърхности като одеяла, възглавници, плюшени играчки, скута на човек или диван. Въпреки че всяка котка е различна, повечето проявяват поведение на месене в определени моменти.

Месенето е инстинктивно поведение при гальовните приятели, което започва скоро след раждането. При голяма част от гальовните приятели то продължава и до момента, в който станат възрастни. Ако пък вашата котка меси с лапи упорито и само върху вас, може да се чудите каква може да е причината. Макар че точната такава е мистерия, в тази статия ще ви дадем основни идеи и предположения защо гальовните приятели може да извършват това действие.

1. Вие сте меки и котката ви се чувства удобно във вас

котка меси с лапиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Месенето започва много рано в детска възраст и се смята, че действието помага за стимулиране на производството на кърма на майката, от която се хранят малките котенца. За някои това поведение продължава до зряла възраст, като е възможно котките месят стопаните си поради спомен за дните си като коте. Скутът ви е точно толкова топъл, колкото е бил коремът на майка им, така че вашата възрастна котка може да меси върху вас, за да преживее отново комфорта и сигурността на времето, което е прекарала в кърмене.

2. Котката ви иска да се отпусне и успокои

Котките могат да използват това ритмично движение, за да се успокоят, особено след стресова ситуация. Често се наблюдава, че котките месят точно преди да легнат да спят.

3. За разтягане на мускулите след дрямка

котка меси с лапиСнимка: iStock

Физическото движение на месене се повтаря и може да помогне на котките да се разтегнат след период на бездействие, като например дрямка. Някои котки ще използват само предните лапи, за да месят, докато други използват и четирите лапи.

4. Котката ви маркира като собствена територия

Друга потенциална причина за месене е свързана с териториалното поведение. Котките имат ароматни жлези в лапите си, така че месенето придава част от личната миризма на котката върху зоната, която месят, като на практика я маркира като своя „територия“. Ако вашата котка ви меси, това е комплимент – те искат да се уверят, че другите котки знаят, че им принадлежите!

5. Привързаност

Подобно на териториалното маркиране, котките могат да месят своите собственици или други котки от чиста любов! Котенцата месят майките си, с които споделят силна връзка, и това поведение може да се свърже с доверие, любов и обич. Приемете го като комплимент и дайте знак на любов в отговор, като бавно мигане или галене.

6. Котката ви иска внимание

котка меси с лапиСнимка: iStock

Мъркащите приятели може да месят от любов, но също така могат бързо да научат, че ако го правят в скута на собственика, това води до известна реакция от ваша страна!

Котките месят с лапи по различни причини и на различни места. Това е често срещано поведение и много котки изглеждат силно мотивирани да го изпълнят. Може дори да е истински комплимент за доверието и любовта, която вашата котка изпитва към вас! Освен ако поведението на месене не е наистина досадно, опитайте да оставите котката си да меси на спокойствие и се опитайте да се насладите на приятния масаж, който тя ви прави.

Виж още