Защо котката ми мяука по различен начин?

котка мяука Снимка: iStock

М яукането е една от най-често срещаните и незабавно разпознаваеми черти на котката. Разбирането на звука и тона на мяукането на вашата котка може да ви предупреди за различни неща. Има моменти, когато може да забележите, че мяукането на вашата котка се променя доста бързо и внезапно.

Много фактори могат да накарат гласа на котката да звучи различно. Това включва котешки грип, увреждане на гласните струни, прекомерно мяукане поради нараняване или болка.

Мъркащите животни могат да променят тона на мяукането си и, за да манипулират стопаните си. Когато мяукането на котка се промени, това може да бъде доста тревожно. Но по-често, отколкото не, това е симптом на обикновена настинка или респираторна инфекция. Следете гласа на вашата котка, за да разберете кога нещо не е наред.

Различни интонации на котешкото мяукане

котка мяукаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Дрезгаво мяукане

Най-вероятната причина е, вашата котка да е натоварила гласа си, най-вероятно поради прекомерно мяукане. Например, ако гальовният приятел е бил заклещен някъде и се е оказал в беда, може да е викала дълго за внимание.

  • Нисък тон на мяукането

Тихото мяукане на гальовния ви приятел може да показва, че е недоволен или разстроен. Наблюдава се при стресирани или уплашени котки, че те може да мяукат по-тихо от обикновено, така че това може да е индикация за вас, че нещо наоколо се случва, което плаши котката ви.

котка мяукаСнимка: iStock

  • Внезапно силно мяукане

Мяукането на висок тон може да означава, че котката ви изпитва болка. Мъркащите животни с болки в корема или артрит може да започнат да мяукат с по-висок тон, за да покажат, че нещо не е наред. Медицински проблеми като проблеми с бъбреците или заболяване на щитовидната жлеза също могат да доведат до промяна в мяукането на вашата котка.

  • „Чуруликане“

Пискливи, подобни на птичи мяукания може да чуете, когато мъркащият ви приятел наблюдава птици или определена плячка. Предполага се, че тези мискливите звуци показват, че котката е развълнувана от евентуалната плячка.

Променя ли се котешкото мяукане с възрастта?

котка мяукаСнимка: iStock

Гальовните животни изпитват спад в когнитивното функциониране с напредване на възрастта. Зрението и слуха на котката може да се влошат и тя може да стане по-тревожна и раздразнителна. Това може да я накара да звучи по-различно и мяукането ѝ фино да се промени с годините. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, но ако няма здравословен проблем налице, вероятно е нормално за възрастната ви котка да промени мяукането си, по същия начин, по който се случва с гласа на възрастните хора.

Разбирането на мяукането и интонацията на вашата котка ще ви позволи да забележите малките промени, които показват по-сериозен проблем. Повечето промени в звука се дължат на незначителни проблеми и не са причина за безпокойство. Понякога котката ви манипулира звука на мяукането си, за да получи това, което иска от собственика си.

Виж още