Защо котката ми „намига“

котка намигва Снимка: iStock

В ъпреки липсата на вежди, котките имат изразителни лица и можем много да научим от техния поглед. Ако споделяте дома си с мъркащ приятел, вероятно сте се научили да тълкувате някои от израженията на лицето му като задоволство, изненада или раздразнение. Повечето собственици на котки са запознати с обичайното изражения на мъркащите си домашни любимци и бавните мигания, които показват щастие. Но какво означава, когато котка ви намига?

Котките общуват с очите си

Мъркащите животни използват почти всяка част от тялото си, за да общуват. Махането на опашка, сплесканите уши и погледът очи служат, за да кажат на друго животно или човек как се чувства котката. Понякога мяукащите приятели могат да бъдат трудни за разчитане, но с известна практика можете да се научите да тълкувате езика на тялото им.

Въпреки че свързваме присвитите очи с несигурност или раздразнение при хората, това изражение на лицето може да показва задоволство и релаксация при котките. Зениците на котката също могат да кажат много за настроението им. Големите, разширени зеници показват, че гальовния приятел е бдителен и наблюдава какво се случва около него. Това е физически отговор на някакъв вид стимулация: зениците се разширяват, за да пропуснат повече светлина в очите, което им помага да виждат по-добре, а така мозъкът обработва информацията по-бързо. Както при котките, така и при хората, зениците се разширяват при ярка светлина, както или в отговор на промени в тялото - като страх или вълнение.

Когато котката мига бавно

котка намигваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките често използват бавно мигане, за да покажат задоволство. Това котешко поведение е добре известно, но въпросите защо котките правят това предизвикаха някои интересни научни изследвания. Проучване от 2020 г. изследва как котките използват очите си, за да общуват с хората. Изследователите инструктират хората да приемат или неутрално изражение, или да направят опит да ангажират котка с бавно мигане. Те наблюдават реакциите на котките на участниците при среща с различни хора и установяват, че котките са по-склонни да се доближат до човека, който мига бавно, отколкото до този с неутрално изражение.

Защо котката ми намига

Въпреки че учените все още не са проучили защо котките намигат, има няколко вероятни обяснения за това поведение. Намигването може да бъде причинено от прах в окото на котка и съвсем логично - те ще мигат, за да се опитат да отстранят обекта, по същия начин, по който го правим хората. Котката също ще намигне, ако едното око е наранено. Дори малка драскотина на окото може да бъде болезнена и дразнеща и окото ще произведе повече сълзи - което може да означава повече мигане с едното око.

Ако забележите, че мяукащият спътник намига много пъти подред или през целия ден - проверете очите й за наранявания или мръсотии. Намигването може също да е признак на по-сериозни заболявания, като инфекция или язва на роговицата.

Като цяло случайното намигване не е повод за безпокойство, но ако забележите, че това се случва много често и бързо, придружено от други симптоми (като секреция от очите, сълзене в очите или клатене на главата), не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Котките често общуват с очите си. Бавното мигане или присвиването на очи обикновено е знак за доволна котка, докато широко отворените очи могат да показват вълнение или нервност. От друга страна - мъркащите животни могат да мигат по-често, ако нещо не е наред с някое от очите им, така че - проверете с ветеринарен лекар.

Вижте още:

Малко повече за „котешката целувка“

4 причини, поради които котките гледат втренчено стопаните си

Виж още