4 причини, поради които котките гледат втренчено стопаните си

котка на котешко дърво Снимка: iStock

К олкото и да ги обичаме, не е тайна, че котките са особени същества, обвити в мистерия, които не винаги можем да разберем. Едно от тези любопитни котешки поведения е втренченият поглед в собственика, който може да бъде доста продължителен, на моменти дори... малко стряскащ.

Има ли причини, поради които котката ни се взира немигащо в нас?

1. Любопитство

Ако забележите, че котката ви наблюдава зорко, но иначе е спокойна, може просто да проявява интерес към вас и това, което вие правите в този момент. Хората могат да са доста любопитни същества за котките, точно както котките са интересни за нас. Замислете се, че за тях вероятно правим странни неща, а в допълнение ние сме и източникът на храна и игри, което е още по-объркващо. Може мъркащият приятел да следи дали случайно не отваряте шкафа с храната и лакомствата. 

2. Глад

Ако е наближил часът за храна, има вероятност мъркащият ви приятел да е решил да ви подсети с многозначителен или заплашителен поглед. В случай че котката ви е гладна обаче, със сигурност погледът няма да е достатъчен, а ще е придружен с мяукане и търкане в краката ви. Някои представители могат да са доста очарователни като застанат до купичките си и съсредоточават поглед върху вас.

Dogsandcats.bg

3. Любов

котка у домаСнимка: iStock

Случва ни се да се събудим сутрин и да открием, че котката ни се взира немигащо в нас, чакайки да се събудим. Със сигурност тези приятели нямат търпение да станем, да ги нахраним, а защо не и да се погушкаме. Те искат своята доза внимание, след като толкова часове наред вие сте спали и сте ги оставили сами.

В случай че мъркащият ви съквартирант стои близо до вас, гледа ви без да отмества поглед, но в същото време мига бавно - това е много хубав знак. Това е прословутата котешка целувка, която котките могат да изпращат на собствениците си, за да им покажат привързаност и обич.

4. Страх или агресия

Мъркащите приятели могат да са доста плашливи и да си го кажем направо - понякога доста страшнички. Има котки, които каквото и да правим, никога не можем да ги погалим, а всеки опит за близост ни коства драскотина и сигурно ухапване.

Понякога този втренчен поглед може да е предупреждение за предстояща атака. Това в комбинация с опашка, която започва да маха напред-назад, със сигурност е предупреждение, че мъркащият приятел е смутен или ядосан и се готви за нападение.

Разбира се, това може да е някакъв вид игра за котката ви, но ако това е примесено със съскане, легнали назад уши, най-добре да спрете да правите това, което плаши домашния ви любимец или да се преместите за малко в друга стая, докато се успокои.

Котешките стопани често се шегуваме с този типичен втренчен поглед, който хвърлят котките върху нас и си мислим, че гальовният ни съквартирант се готви да ни нападне или омагьоса. Все пак, поведението на тези животни е забулено в мистерия и ние не винаги можем да го разберем, затова измисляме всякакви вълшебни истории, с които да украсим действията на тези темпераментни същества.

Вижте още:

Котката ми би ли ме изяла

Как котките манипулират стопаните си

Защо някои котки ближат косите на собствениците си

Виж още