Защо котката ми не харесва одеяла

котка спи Снимка: iStock

П овечето собственици на котки биха потвърдили, че тяхната котка обича да се свива на меки одеяла. Дори коша с мръсни дрехи, както и току-що сгънатите чисти такива са идеални места за сън, според гальовните приятели, тъй като често сме склонни да ги откриваме там.

Въпреки това, за всяка котка, която обича меки одеяла, има такава, която обича дървен под. И в много случаи поведението на котката, свързано с одеяла, може да се сведе просто до проблем с материята или температурата.

Какво трябва да знаем за котките и телесната температура

Нормалната телесна температура на котка е между 37-39 градуса. Гальовните животни могат да правят редица неща, за да поддържат тази оптимална телесна температура. Те имат потни жлези в лапите си, което е един от начините да отделят топлина. Но освен това те  са склонни и да търсят сянка и прохладни места, когато почувстват прекалено много топлина.

котка спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките също се облизват, което им помага да се охладят (изпаряването е процес на охлаждане). Ако денят е горещ, по-скоро ще намерите мъркащия приятел да лежи върху плочките в банята, отколкото върху вашите дрехи или одеяла.

Котките харесват одеяла

Много гальовни животни харесват одеяла, защото осигуряват мекота, комфорт, топлина и вероятно чувство за безопасност. Но всички тези сетива могат да бъдат задоволени и от картонена кутия и дори вестник. Ако им е прекалено топло, едва ли ще изберат да седнат върху одеялото.

Един съвет за собствениците на котки, чиито котки не винаги обичат да лежат върху меки одеяла, е да им осигурят различни места за дрямка. Например котешко легло с одеяло в допълнение или може да поставите одеяла на места, на които мъркащият приятел обича да спи - любимият стол, част от дивана или дори пода.

И все пак някои котки може да не харесват определени материи

Друг вариант е да осигурите одеяло с различна материя. Ако котешкото легло има плюшено, дебело одеяло, което котката ви избягва, тя може да е по-склонна да се сгуши с по-тънко одеяло от микрофибър. Ако одеялото се пере редовно, то може да няма достатъчно аромат, за да да действа успокояващо на гальовния спътник.

Котките обичат да лежат на твърди повърхности като плочки или плотове, защото това им помага да се охладят. Тези места също осигуряват достатъчно пространство на котката да се изпъне и протегне, което не може да се случи в легло или върху одеяло.

котка спиСнимка: iStock

Някои собственици може да срещат проблема, при който са поставили одеяло в картонена кутия или пък транспортната чанта, но мяукащият спътник изглежда не е доволен от това и просто не влиза в пространството.

Ако котката ви не използва  това място по начина, по който сте очаквали, може би причината е, че разположението на леглото не ѝ харесва, а не фактът, че не харесва одеялото. Опитайте да поставите легло с мекото одеяло по-високо място, близо до прозорец, под собственото си легло, за да може котката да се скрие или в по-тих ъгъл.

Разбирането на котешкото поведение, като например защо котката харесва нещо или не харесва нещо, може да бъде трудно да се разбере. ​Възможно е да има много фактори, които влияят на решението на мъркащите животни дали да избягват одеялото, което предлагате, но най-вероятно това е просто предпочитание за материя или температура​. Опитайте да замените одеялото с друго.

Също така преместете картонената кутия или котешкото легло с одеялото на друго място. Опитайте се да перете одеялото малко по-рядко или не добавяйте твърде много препарат за пране и омекотител, за да запази повече от миризмата на котката.

котка спиСнимка: iStock

 

Виж още