Защо котката ми не обича котешка мента?

котка и котешка трева Снимка: iStock

В секи собственик на котка знае, че котките би трябвало да полудяват по котешка мента. Но какво да прате, ако вашата котка не се интересува от нея? Дали нещо не е наред с вашата котка?

Всъщност няма никаква нужда от притеснение. Някои котки просто не са привлечени от котешката мента. Има няколко причини, поради които котката ви може да не се интересува от котешка мента, и нито една от тях не е повод за тревога.

Какво представлява котешката мента?

Ако имате мяукащ приятел, има голяма вероятност някога да сте му давали котешка мента. Това е растение, което е част от семейството на ментата, а научното му наименование е Nepeta cataria. Най-активната съставка в котешката мента е непеталактон. Този химикал взаимодейства с чувствителните рецептори за миризма на котките и стимулира мозъка им.

котка и котешка треваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Повечето котки реагират на котешката мента, като търкат лицето си в нея, търкалят се по земята или дори я дъвчат.

Някои котки могат да изглеждат по-силно повлияни от други и дори да станат агресивни.

Въпреки че ефектът от котешката мента трае кратко, някои котки се връщат на мястото, където са я намерили, и отново се търкалят в нея. За много котки котешката мента е безвреден начин за забавление. Има обаче малък процент котки, които изобщо не реагират на котешката мента. Ако вашият мъркащ приятел не реагира на тази билка - не се притеснявайте. Това не значи, че нещо не е наред с мъркащия ви домашен любимец.

Как котешката мента влияе на котките?

котка и котешка треваСнимка: iStock

Когато котките усетят миризмата на котешка трева, те изпитват временно опиянение. Те могат да тичат наоколо, да се търкалят по земята или да мяукат прекомерно. Някои котки са толкова стимулирани, че дори могат да отделят слюнка. Ефектът на котешката мента обикновено продължава около 10 минути, преди котето да се върне към нормалния си живот.

Не всички котки обаче реагират на котешка мента. Всъщност се смята, че само 50-67% от котките се повлияват от нея. Смята се, че това дали котката реагира на котешка мента е генетично обусловено.

Защо някои котки не обичат котешка трева

Някои котки не харесват котешката мента, защото тя е стимулант. Тази билка може да накара котките да станат възбудени и игриви, но някои котки намират това чувство за неприятно. Аргументацията е подобна на тази, поради която някои хора обичат да консумират алкохол от време на време, докато на други не им харесва как се чувстват от това. Това просто се свежда до лични предпочитания.

котка и котешка треваСнимка: iStock

Котките също не се влияят еднакво от котешката мента, което играе роля за това колко я харесват. Това се определя както от възрастта, така и от наследствените фактори. Ако вашата котка е част от 1/3 от котешката популация, при която липсва генът, отговорен за реакцията към котешката мента, вероятно това е причината тя да изпитва неприязън към нея. Освен това котенцата под 3-месечна възраст не реагират на котешка мента. По-възрастните котки също са по-малко склонни да се наслаждават на усещането, отколкото зрелите възрастни.

Не всички котки реагират по един и същи начин на котешката мента и не всички котки я харесват. Ако вашата котка не се наслаждава на котешката мента, в това няма нищо лошо. Някои мъркащи приятели са генетично заложени да реагират на котешка мента, докато други не са. В някои случаи котките просто не харесват усещането, което им дава котешката трева. Никаква вреда няма да причини на котката ви начинът на живот без котешка трева.

Виж още