Защо котката ми не убива буболечки

котка и насекомо Снимка: iStock

Б ихте си помислили, че най-малкото, което котката ви може да направи, е да убие случайната хлебарка, която си проправи път в апартамента ви. Все пак, повечето гальовни животни хукват щом чуят някоя буболечка, муха или друго. Може би ще се изненадате, но се оказва, че има няколко причини, поради които котката ви просто не иска да преследва тази избягала буболечка, когато може да върши важни неща, като например да измие козината си за пети път днес.

Да разберем защо понякога мяукащите животни не проявяват интерес към буболечките!

Ловът е научено поведение

Котките трябва да бъдат научени как да ловуват. Това всъщност е научено поведение, което обикновено се научава от майката чрез поредица от упражнения, включващи полунаранена плячка, докато котето бавно се научава да си върши работата само.

Ако сте осиновили котето си на много малка възраст, то може просто никога да не се е научило да ловува. Тези първи 3-9 седмици са от решаващо значение за развитието на нормално поведение на котката чрез наблюдение на нейните майка и братя и сестри, които взаимодействат с потенциална плячка. Котенцата, които могат да наблюдават как майките им ловуват и убиват, сами стават по-добри в тези умения.

Dogsandcats.bg

Така че, може би мъркащият ви спътник се опитва да ловува, но тъй като никога не му е дадена възможност да усъвършенства тези умения, това е просто част, която липсва на вашата котка.

котка и насекомоСнимка: iStock

Разбира се, част от това поведение е инстинктивно. Ето защо мъркащите животни удрят висяща връв или преследват лазер часове наред. Но това не е лов, а по-скоро стремеж към плячка.

Котешко зрение

Знаете ли, че вашата котка може да вижда ясно само на около 6 метра пред лицето си, докато ние виждаме на около 30-60 метра? Интересно е, че гальовните животни също имат по-бърза честота на опредняване, което им помага да фиксират  погледа си върху муха, която кръжи и бръмчи в апартамента ви, но ако е кацнала или се вдижи бавно -  има шанс гальовният приятел да не успее да види, че има буболечка, която се движи бавно.

Така че следващия път, когато котката остави някоя буболечка да се оправяте вие с нея - не я винете. Възможно е да не я вижда, но не е изключено и котката да иска да прави нещо друго в този момент. Особено ако наскоро е играла - вероятно няма да има енергия да преследва и муха.

Виж още