Защо котката ми пие вода, като потапя лапата си в купата

котка пие вода с лапа Снимка: iStock

З а много котки пиенето на вода е прост процес. Те отиват до купата с вода, навеждат лицата си близо до повърхността на водата и изплезват езика си, за да пият. За други обаче предната лапа се превръща в жизненоважен инструмент, когато ги обземе жажда. Защо тези котки потапят лапа във водата и след това я облизват, за да пият водата си? 

Всъщност, има няколко възможни причини за това любопитно поведение.

Дискомфорт на мустаците

Мустаците на мяукащите животни са много чувствителни. Те са с по-дълбоки корени от нормалните косми и са богати на нервни окончания. Ако купата с вода е твърде малка или дълбока, мустаците могат да се смачкат, когато котката наведе глава за пиене. За да избегне този дискомфорт, животинчето може да научи, че е по-лесно просто да потопи лапа във водата.

котка пие вода с лапаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Уверете се, че купата за вода на вашата котка позволява комфорт на мустаците, като използвате такава, достатъчно широка, за да побере тези дълги мустаци без да им навреди. По-добре е да имате плитка, широка купа, която можете да пълните често, вместо да използвате дълбока и тясна, която изглежда сякаш е по-удобна, защото съхранява по-голямо количество вода, но всъщност прегъва мустаците на гальовния приятели.

Всеки път пълните купата с различно количество вода

Ако не сте постоянни в количеството вода, което слагате в купата, котката ви може да използва лапата си, за да провери дълбочината. Това може да се наблюдава при собственици на котки, които не сменят водата докато купата не се изпразни, а след това я пълнят до ръба. Препоръчително е водата на котката да се сменя всеки ден (даже по няколко пъти), защото така осигурявате на гальовния приятел прясна вода, от която да пие. Всички ще се съгласим, че застоялата вода не е приятна за пиене.

Местоположението на купата за вода

Това има повече общо с безопасността и сигурността. Ако купата е до стена, където котката трябва да е с гръб към стаята, за да пие, тя може да избере да потопи лапата си в нея, за да не стане твърде уязвима.

За да насърчите котката си да се чувства по-комфортно при пиене пна вода, плъзнете купата по-далеч от стената, за да може котката ви да се позиционира както се чувства по-сигурна. Може да поставите няколко различни купи за вода на няколко места в дома, за да може гальовният спътник да избира от къде да пие.

Водно забавление

котка пие вода с лапаСнимка: iStock

Котките обичат да играят и вашата може да е открила, че когато постави лапата си във водата, може да създаде движение, което за котките може да е интересно за наблюдаване и игра. Не е изключено котката ви да играе с вода от скука. За да избегнете разливането на вода, може да опитате с котешки фонтан, който е също толкова интересен за мъркащите приятели и вероятно няма да мокри толкова много пода.

Всеки собственик би бил щастлив, ако мъркащият приятел се забавлява, но потапянето на лапа във водата не е оптимално за поддържане на водата чиста. Ако мислите, че котката ви може да проявява това поведение от скука, тогава е време да увеличите играчките в дома си. Уверете се, че вашата котка получава подходяща стимулация под формата на ежедневни интерактивни сесии за игра с вас, както и възможност за самостоятелна игра. Фонтаните и интерактивните хранилки могат да внесат допълнително забавление в ежедневието на мъркащия спътник и да направят тези две жизненоважни дейности по-увлекателни.

Вижте още:

Колко вода трябва да пие котката ми на ден

Токсичен ли е чаят за котките

7 причини, поради които котката ви предпочита вашата чаша за вода

Виж още