Токсичен ли е чаят за котките

котка и чай Снимка: iStock

П овечето хора обожаваме да пием чай и за някои от нас това дори се е превърнало в истинска церемония. Това е време, в което се отпускаме под димящата чаша чай, която вече ни успокоява само от изпаренията и топлината, която усещаме в ръцете си.

Картинката на пълна идилия се допълва, ако до нас се е сгушил така обичаният ни мъркащ домашен любимец. Понеже от котка можем да очакваме всичко - оставяме чашата настрани и за секунди мъркащият приятел се е надвесил над нея и вече усърдно пие от чая ни. В съзнанието изниква въпроса - опасен ли е чаят за котките?

Опасности от кофеина

Много популярни и обичани чайове съдържат кофеин - черен чай, зелен чай и други. Мъркащите приятели обаче, не бива да консумират кофеин и това е токсична за тях съставка.

Дори и малко количество кофеин е опасно за гальовните приятели. Пред The dodo, ветеринарни лекари изчисляват, че котка със средно тегло 3-4 кг, може да консумира около 80 милиграма кофеин, за да развие токсичност, иначе казано 10 милиграма на килограм телесно тегло.

Dogsandcats.bg

Една чаша черен чай би могла да съдържа около 50 милиграма кофеин. Все пак, мъркащите приятели са различни на килограми и здравословно състояние и могат да покажат признаци на отравяне дори и след няколко глътки. Симптомите могат да включват:

  • Възбуденост
  • Задъхване
  • Повишена сърдечна честота
  • Повръщане
  • Хиперактивност
  • В тежките случаи - тремор в мускулите

Признаците могат да започнат от 30 минути след поглъщането до 6-12 часа, в зависимост размера на котето, здравословното му състояние и колко кофеин е погълнало.

В такава ситуация, трябва веднага да потърсите ветеринарния лекар, който най-вероятно ще предизвика повръщане.

Могат ли котките да пият билкови чайове, които не съдържат кофеин?

котка и чайСнимка: iStock

Ако чаят, който мъркащият е отпил е билков - не би трябвало да се притеснявате. Някои билки дори могат да имат ползотворно и успокоително действие върху мъркащите животни - коча билка (котешка мента), валериан, лайка и други. Все пак, ако ги приготвяме за котката си, трябва да сме доста по-внимателни, отколкото го правим за себе си.

Първо - би било добре да се консултираме с ветеринар дали това е добра стъпка. В случай че котката ни е страхлива или под стрес - можем да опитаме спрейове с феромони или осигуряване на място, където да се чувства защитена.

Второ, ако приготвяме билков чай за котката си - трябва да сложим много по-малко количество билки, които да се сварят за по-малко време и да сервираме на стайна температура. Горещият чай, който пием хората не е препоръчителен за мъркащия приятел, макар че котките едва ли ще проявят интерес към димяща чаша.

В случай, че мъркащият приятел отпие от вашата чаша с билков чай, който не съдържа кофеин - не би следвало да се притеснявате.

Като цяло няма категоричен отговор на въпроса - дали котките могат да пият чай, но нашият съвет е да се придържате към традиционната вода. Ако все пак, мъркащият приятел много настоява да отпие от чашата ви и буквално не ви оставя на спокойствие да изпиете чая си, може би е добре да потърсите алтернативи. Поговорете с ветеринаря си дали можете да сварите лайка, котешка мента или други билки, за да задоволите жаждата на котката ви за чай, или просто не се поддавайте на сладкия поглед на мъркащото приятелче да опита от чашата ви.
И все пак, ако котката ви отпие от чай, който съдържа кофеин - потърсете ветеринарния си лекар, за да предотвратите отравяне.

Вижте още:

Как котешката мента действа на котките

Защо алкохолът е опасен за котките

Кои човешки храни са опасни за котките

Виж още