Защо котката ми постоянно седи до външната врата

котка у дома Снимка: iStock

З а много собственици на котки може да изглежда, че любимите им котенца умишлено и прецизно планират действията си, за да всяват недоумение! Много от поведенията на нашите котки са очевидни и лесно разбираеми, но има още толкова много, които хората, може никога да не разберем напълно. В тези случаи най-доброто ни разбиране се свежда до обосновани предположения.

Например, котка, която седи често до вратата. Въпреки че не е необичайно поведение за мяукащите спътници, някои собственици може да се чудят какво точно провокира това действие. Истината е, че няма едно-единствено обяснение за това поведение, а по-скоро няколко различни причини, които може да са близки до истината.

Защо котката ми седи до ...вратата?

1. Котката ви иска да излезе навън

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-очевидната причина, поради която мяукащият приятел да прекарва известно време на външната врата е, че чака възможността да мине през нея, независимо от причината. Повечето котки не могат да отварят врати, така че трябва търпеливо да чакат човек да го направи вместо тях.

2. Любопитство

Да, котките са може би най-любопитните от всички наши домашни любимци - винаги в центъра на събитията, наблюдавайки какво се случва, а дори често се намесват.

Котките са върховни хищници и не са загубили нищо от естествения си ловен инстинкт дори след опитомяването. Те винаги са нащрек и готови да се включат в режим на лов веднага щом се наложи. Това състояние на готовност ги прави по-склонни да знаят точно къде са всички и всичко и какво се случва в близост до тях.

Ако често хващате вашето коте да седи до вратата, може да се окаже, че то просто трябва да знае какво се случва от другата ѝ страна, така че да е готово да планира следващия си ход. В този случай отварянето на вратата може да е достатъчно, за да задоволи любопитството му.

Ако вашето коте е от вида за домашни любимци, това любопитство може да е съчетано с желание за бягство и изследване на външния свят. Така че бъдете готови да действате бързо, за да осуетите всякакви опити за бягство, водени от любопитство!

котка у домаСнимка: iStock

3. Хормони

Хормоните са доминиращ движещ фактор за повечето животински видове. Въпреки това, ако някога сте били държани будни от вайкането на разгонена женска квартална котка, тогава знаете, че котките може да се управляват повече от хормоните си от другите животни.

Когато некастрираната женска котка е в сезона, нейният движещ инстинкт е да си намери партньор. Желанието е толкова силно, че е известно, че разгонените женски мистериозно бягат от къщи и заграждения, за които се е смятало, че са сигурни. Точно както разгонената женска иска да си намери партньор, така и некастрираният мъжки котарак. Известно е, че мъжките полагат невероятни усилия, за да достигнат разгонена женска.

Ако това е причината вашето коте да седи до вратата, тогава ви съветваме да бъдете нащрек за подли опити за бягство, когато вратата се отвори!

4. Котката чака любимия си човек

котка у домаСнимка: iStock

Често мъркащият приятел ще седи и ще чака на вратата, защото чака някого. Котките и техните собственици могат да развият много специални връзки. Докато кучетата са доста демонстративни в любовта си към хората, котките са склонни да изразяват любовта си по по-фини или абстрактни начини. Дори в натоварено домакинство котката може да се свърже с един от членовете на семейството повече от останалите и тяхната преданост към избрания от тях човек е трогателна.

Ако любимият им човек не е у дома, котето може да седи на входната врата спокойно и търпеливо и да чака тяхното завръщане.

5. Котката ви се страхува

Понякога причината една котка да седи до вратата не е толкова сладка и може би дори малко тревожна. Понякога това поведение може да се дължи на страх, и когато това се случи, собствениците трябва да се опитат да се справят със страха на своето коте. Не е приятно животното редовно да изпитва страх, колкото и несъществен да изглежда.

Някои провокирани от страх причини котката ви да седи до вратата:

  • Вашата котка може да се страхува от нещо в къщата и може да почувства желание да бъде близо до изход, в случай че трябва да избяга.
  • Мяукащият приятел може да изпитват безпокойство от раздяла и да очаква с нетърпение завръщането на своя човек или да се опитват да му попречат да си тръгне.
  • Котката се чувства в капан. Може би вашият гальовен приятел е стресиран от това, че е затворен цял ден. Това може да е съвсем нормално поведение за котки, които са свикали за излизат навън или са живяли на улицата преди да се озоват във вашия дом.
  • Котката ви се чувства самотна. Ако вашият гальовен приятел е социален, той може да се чувства депресиран поради липса на социално взаимодействие с други хора и животни.

котка у домаСнимка: iStock

Каквато и да е причината за това любопитно поведение, уверете се, че котката ви няма да избяга. Бъдете внимателни когато влизате и излизате от дома и се опитайте да обучите мяукащия приятел да не се шмугва през вратата, колкото и непосилна да изглежда тази задача.

Вижте още:

Защо котката ми ме следва в банята?

Трябва ли ми котешка вратичка

Трябва ли да поставя микрочип на котката ми

Виж още