Защо котката ми повръща суха храна

котка се храни Снимка: iStock

И звестно е, че много котки повръщат сухата си храна след хранене. Може би сте се чудили защо точно сухата храна, а не мократа или поне много по-рядко. Макар и да ни се струва, че това е мистерия, има няколко причини, поради които мяукащите домашни любимци могат да повръщат сухата си храна.

Защо точно сухата храна?

Всъщност, отговорът на този въпрос е доста прост и логичен. Котките, които консумират предимно суха храна, могат да повърнат почти веднага след като приключат. Това се получава, тъй като при смесване на сухата храна със съдържанието на стомаха им, тя се разширява и причинява дискомфорт.

Нещо дори толкова безобидно като формата на сухата храна може да причини повръщане. Ако това е причината - опитайте различни видове гранули, които биха били подходящи за мъркащия приятел. Напомняме, че малките котета трябва да консумират суха храна за котки под една година.

Извън размерът на храната, има ли други причини за повръщането на сухата храна?

Dogsandcats.bg

котка се храниСнимка: iStock

  • Смяна на храна храната

Една много честа причина за повръщането на сухата храна е когато мяукащият спътник стане на една година и премине на храна за възрастни или на храна за кастрирани котки. За да избегнете рязката смяна на нова храна с по-големи гранули - смесвайте старата храна за малки котета, заедно с новата. Така ще направите прехода

За да избегнете рязката смяна на нова храна с по-големи гранули - смесвайте старата храна за малки котета, заедно с новата.

плавен и по-вероятно да избегнете повръщането поради консумирането на изведнъж много по-големи гранули.

  • Хранене твърде бързо

Ако мъркащият домашен любимец не дъвче достатъчно добре храната, шансът да я повърне след това е доста голям. Ако гальовният приятел има тенденцията да се храни прекалено бързо, можете да му сервирате храната на малки порции, да я разпределяте в няколко купи или да използвате пъзел за хранене, който ще забави котката ви и ще ѝ даде време да сдъвче храната си.

  • Образуване на топки козина в стомаха

Дългокосместите котки могат да повръщат храната си, защото има прекомерно количество косми в стомаха им от облизване, докато се грижат за себе си. Тази излишна коса може да дразни корема на мяукащия домашен любимец, а това в съчетание с погълнатите гранули - да доведе до повръщане. За да избегнете този проблем - можете да подсигурите трева за котки, която да изчисти корема им от образувалите се космени топки. Също така - честото разресване на козината и цел премахване на мъртвата козина е задължителна част от грижите за котката, независимо от дължината на козината.

  • Тревожност

Стресът и тревожността могат да накарат котката ви да да не се чувства добре след хранене. Може да има промяна в диетата на котката или домашната среда, която причинява безпокойство. Добавили ли сте нов домашен любимец или член на човешко семейство към домакинството? Или може би някой си е отишъл или сте се преместили в нов дом?

котка се храниСнимка: iStock

Може би някое квартално коте се разхожда наоколо и котката ви се стресира поради териториални причини? Това е съвсем възможно, ако живеете на ниските етажи или в къща. Опитайте се да разберете причината, за да можете да успокоите гальовния спътник и да може да консумира храната си без да я повръща след това.

  • Алергия или заболяване

Мяукащите животни развиват алергии, също както хората. Не е изключено да се е появила алергия към храната, макар и котката ви да я консумира с години. Гальовните животни могат да развият непоносимост към царевица или други зърнени храни, които присъстват в състава на сухата храна. Добрата новина е, че има специални храни, направени за котенца с чувствителен стомах.

Други, по-сериозни причини за повръщане на котка след ядене на суха храна включват паразити, стомашни язви или диабет. В тази ситуация е важно да получите ветеринарна помощ, ако повръщането зачести и стане хронично.

Не е нечувано мяукащите животни да повръщат от време на време сухата си храна, но въпреки всичко трябва да помислим каква е причината за това, за да им осигурим необходимия комфорт.

Вижте още:

Грешки при съхранението на котешка храна, които искате да избегнете

Защо котката ми не яде мокра храна

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

Виж още