Кога котките повръщат кръв

котка повръща Снимка: iStock

Х ематемезата или повръщането на кръв може да се свързва с различни проблеми със здравето на мъркащите животни. Стомашно-чревната система може да бъде засегната поради травма, язва, възпаление или наличие на чужд предмет. Кръвоизливът може да засегне сърцето (сърдечно-съдовата система), което води до сърдечен шум или ниско кръвно налягане. Може да възникне необичайно бързо дишане поради тежък кръвоизлив.

Други причини могат да бъдат нарушаване на лигавицата на хранопровода, или дразнене на стомаха или червата, което води до възпаление, кървене и в крайна сметка „изхвърляне“ на кръвта чрез повръщане.

Повръщането на кръв може да е и поради възпаление или нараняване на устата или белите дробове.

Както виждате повръщането на кръв е сериозно състояние, а причините могат да варират. Да научим за какво трябва да сте подготвени в такава ситуация.

Dogsandcats.bg

Симптоми и причини за повръщане на кръв при котките

котка при ветеринарСнимка: iStock

Основният симптом на това състояние е наличието на кръв в повръщаното, което може да изглежда като прясна кръв, образувани съсиреци или „смляна“ кръв, която наподобява утайка от кафе. Други симптоми включват липса на апетит, коремна болка и черни, подобни на катран изпражнения.

Физическият преглед може също да установи нисък брой червени кръвни клетки (анемия), като в този случай допълнителни симптоми могат да включват сърдечен шум, слабост до точката на колапс и ускорен пулс.

Голямо разнообразие от причини могат да бъдат отговорни за повръщането на кръв при мяукащите животни:

  • Язви или стомашно-чревни заболявания
  • Различни метаболитни, неврологични, респираторни и вирусни инфекции
  • Липсата на правилно съсирване на кръвта може да е резултат от чернодробна недостатъчност или намален брой на тромбоцитите
  • Поглъщането на отрова за плъхове или други също може да бъде причина за това състояние

Диагноза и лечение

Тестовете за диагностика могат да включват кръвни изследвания и анализ на урина и фекалии.

Лечението варира значително в зависимост от причината за състоянието. При тежко вътрешно кървене, перфорация на язва или прекомерно повръщане, болничната помощ може да изисква спешно лечение за кръвоизлив или шок, възможни кръвопреливания, заместване на течности, загубени при прекомерно повръщане.

котка и лекарстваСнимка: iStock

След като ветеринарният лекар прегледа гьолвния приятел и установи какво е положението, може да се налоги диета със специална храна, която се смила лесно. Храните трябва да са с ниско съдържание на мазнини и фибри, за да не се стресира храносмилателната система. По-нататъшните грижи зависят от причината и от последващото лечение на състоянието.

Трудно можем да предотвратим тази ситуация на мяукащите животни, но ако ситуацията се дължи на поглъщане на токсични вещества - това е в нашите ръце и можем донякъде да гарантираме, че сме обезопасили дома си и нямаме нищо, отровно, което котката ни може да погълне.

Относно другите заболявания - няма какво друго да направим освен редовни прегледи при ветеринар, хубава храна и обръщане внимание, ако котката ни покаже признаци на неразположение.

Вижте още:

Защо котката ми повръща жълта течност

Някои от най-често срещаните котешки здравословни проблеми

Как да разберем, че котката ни е болна

Виж още