Защо котката ми се опитва да зарови храната си

котка и храна Снимка: iStock

Д омашните котки понякога се държат малко странно. Независимо дали става въпрос за петминутно неразположение на духа или отказ на котката да излезе и да се срещне с ваш приятел, който е дошъл да ви поздрави, трудно може да се предвиди какво ще направят нашите котки след това.

Едно от поведенията, които могат да бъдат особено озадачаващи, е котката ви да „рови“ с лапа и да драска около храната си, което изглежда като опит да я зарови, защото това е същото действие на котките, когато зариват остатъците в тоалетната си. Може да изглежда наистина странно, но това поведение има добро обяснение - поне в съзнанието на вашата котка!

Как изглеждат опитите на котката да зарови храната си?

котка и хранаСнимка: iStock

Преди да се задълбочим в причините за това поведение, нека разгледаме как всъщност може да изглежда това поведение. Не забравяйте, че всяка котка е индивидуална, така че някои може да подхождат към заравянето на храната си по един начин, а други ще имат съвсем различен начин да постигнат същото нещо.

Dogsandcats.bg

Освен че ровят около купичката си за храна, някои котки могат да и драскат по самата купичка. Така те се преструват, че „заравят“ храната си. Те знаят, че наблизо няма пръст, но като се държат така, сякаш изпълняват тази важна задача, могат да се чувстват удовлетворени, че са направили това, което са си поставили за цел. Възможно е дори да видите котката си да се преструва, че „открива“ остатъците от храната си, преди да я изяде по-късно, което е също толкова странно да се наблюдава!

Други котки пък взимат парче храна от купичката си в уста и наистина тръгват с него! В този случай трябва да внимавате котката ви да не зарови храната си на някое съвсем неподходящо място, например в саксия или под дивана.

Някои котки дори могат да покрият храната си с кърпа или салфетка, ако има такива наблизо!

Причините за това поведение са инстинктивни, така че котката ви не е била научена да се държи по този начин от майка си, а поведението е вкоренено в генетичния ѝ състав.

Нека разгледаме основните причини, поради които котките се опитват да заровят храната си.

котка и хранаСнимка: iStock

1. Котката крие храната си за по-късно

Вашата домашна котка може да е сладка и пухкава отвън, но отвътре тя е запазила инстинкти, останали от дивите ѝ предци. Затова, когато котето ви се опитва да зарови или по друг начин да прикрие храната си, то просто я крие и пази за по-късно.

Дивите котки правят това, за да предпазят храната от други котки или животни, за да не се развали, или за да имат нещо, към което да се върнат по-късно, когато няма друга храна.

2. Котката прикрива миризмата

Покриването или зариването на храната помага да се скрие миризмата от други котки или хищници. Това е умен ход за дивите котки поради две причини. Първо, скриването на миризмата означава, че е по-малко вероятно друга котка да открие храната и да я изяде за себе си. Второ, това помага да се прикрие миризмата от хищните животни, които имат чувствителни обоняния.

РисСнимка: iStock

3. Котката не харесва новата храна

Ако гальовният домашен любимец не харесва новата марка храна, на която току-що сте преминали, тя може да реши да се отърве от нея, като се опита да я зарови. Това е подобно на начина, по който те заравят отпадъците си, за да запазят жизненото си пространство без неприятни аромати или миризми, които могат да привлекат по-голям хищник.

Какво да направите, ако поведението на котката ви е проблем

Много собственици на котки са щастливи да оставят котките си на техните инстинктивни ритуали за заравяне на храна, ако те не причиняват никаква вреда.

Но ако котката ви заравя храната си в саксии или бяга и крие парчета мокра храна из къщата, тогава може да искате да се намесите.

Някои котки започват да изпълняват това поведение на криене до степен на невроза. Това може да е по-често срещано в домакинства с много котки, където животните могат да имат чувството, че се конкурират за ресурси. Тогава те могат да стигнат дотам, че да изпитват нужда да крият или заравят храната си и да започнат да стават малко обсебващи по отношение на това.

Във всеки един от тези случаи най-доброто решение е да наблюдавате котката си, докато яде храната си, и да премахнете купичката ѝ, когато изглежда, че е свършила. Така ще премахнете обекта на интерес и ще можете да отвлечете вниманието на котката си с нещо друго.

котка и хранаСнимка: iStock

Ако отсъствате от дома, използвайте автоматичен диспенсър, който осигурява малко количество храна на определени интервали. По този начин е по-малко вероятно котката ви да има остатъци, които да реши, че трябва да покрие.

Хранете котката си в стая с лесен за почистване под или поставете голяма постелка, докато тя се храни. Може да искате да затворите вратата, за да не може да вземе парче мокра храна и да го скрие на друго място (например зад възглавница, където не може да го намери).

Може да решите да се консултирате с ветеринарен лекар, ако навикът на котката ви да заравя не се подобрява.

Никога не наказвайте котката си за това, че се опитва да зарови или покрие храната си. Помнете, че това поведение е инстинктивно, а не нещо, което мяукащите животни са в състояние активно да контролират. Независимо от това колко века котките са опитомени, подобни поведения ни напомнят, че наистина живеем с малки диви животни!

Виж още