Защо котката ми се отърква в различни повърхности

коте се отърква в предмет Снимка: iStock

М акар и да е почти невъзможно да се предвиди котешкото поведение и да се даде строго научно обяснение защо тези животни правят или не правят нещо, все пак има определени теории, които донякъде обясняват тяхното поведение.

Често странните котешки действия са продиктувани от страх или стрес, но понякога мяукащият ви приятел всъщност иска да ви демонстрира нещо положително. Това например е търкането в краката ви, притискане на глава във вас или пък отъркване в предмети из дома.

Всъщност това е поведение, което те научават от майка си. Това е нежен жест, който би могъл да се използва като поздрав. Но какво още означава?

Търсене на информация

Котките разчитат за много неща на обонянието си, тъй като то им дава информация за заобикалящата ги среда. Така те могат да разберат дали са в опасност, за да могат евентуално да се спасят.

Dogsandcats.bg

Ако мяукащият ви съквартирант търка или притиска главата си срещу вас, той всъщност ви маркира с аромати си, за да покаже, че сте негова собственост. Това е негов начин за „потвърждаване” на връзката помежду ви.

Ако котката ви се среща с някого за първи път, например ваш приятел, може да е благосклонно настроена към него и да потърка глава в него. Това е нещо като поздрав, от който в същото време тя извлича информация за новия човек - например от къде идва и дали мирише на други животни.

Тъй като котките представляват огромна палитра от различни характери, това поведение може и да се тълкува по друг начин. Някои темпераментни животни например, не искат да бъдат нито докосвани или галени, но в същото време искат информация от вас и се отъркват. Така че, ако сте се чудили защо мъркащият приятел се гали във вас, но в момента в който вие понечите да „върнете” поздрава, получавате нокът, най-вероятно просто защото сте обект на изследване, а не гушкане.

коте се търка в стопанинСнимка: iStock

Това поведение се случва и между котките, които се познават. Дивите котки например, са склонни да живеят в групи и използват това действие, за да покажат своята принадлежност към групата. Така те разпространяват общ аромат из цялата група.

Защо котките се търкат в предмети

Това поведение е вид маркиране. Мъркащият ви съквартирант, ще иска да затвърди територията си, като разпръсне аромата си из цялото жилище - диванът, масата, столовете и всичко, което иска да обособи като „свое”. Как точно се случва това? Мяукащите приятели са снабдени със специални инструменти - ароматни жлези. Те са разположени в различни части на тялото - бузите, челото, брадичката и основата на опашката. Обикновено те използват тези части на тялото си, за да маркират, без да уринират, както се случва при маркиране от разгонване.

Като цяло маркирането на територия или собственик е приятно за мяукащите приятели, защото така те разпръскват феромони. Тези вещества им действат успокояващо, тъй като миришат на тях и котките знаят, че това си е тяхното място, където са защитени. Маркирането с тези аромати не трае вечно, така че сигурно сте забелязали как мяукащият ви спътник честичко се отърква насам-натам, за да опреснява маркировката си.

Търкането на котките в определени повърхности или други живи същества е едно от най-нормалните действия в природата на мяукащите животни. Макар и вие да не усещате тази миризма, бъдете сигурни, че за котката ви е повече от успокояваща. Ако пък мъркащият ви любимец обича да се гушка и не се отърква във вас само и единствено за информация, можете и вие да потъркате главата си в него в знак на отговор. В допълнение, ако го погалите по главата, зад ушите или под брадичката със сигурност ще се разложи от кеф!

Виж още