7 причини защо котката ви се крие под одеялото

коте под одеяло Снимка: iStock

М яукащите животни имат някои доста интересни маниери. Те често се държат странно, което ние, хората можем да разберем. Ако имате котка, която обича да се крие навсякъде сякаш е в тунел или да се провира под одеялата ви, може би се чудите какво може да предизвика това - дали поради някаква причина се страхува или просто харесва одеялата.

Тук играят роля няколко фактора, но вероятно става дума просто за предпочитанията на котката. Нека разгледаме някои причини, поради които това поведение може да се хареса повече на вашата котка.

1. Ловен инстинкт

Трудно е да си представите пухкавото мъркащо коте до вас, което в природата ще разкъза с удоволствие някое по-малко животно.

коте под одеялоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки това ловният инстинкт и дебненето помагат на мъркащия приятел да се чувства защитен и да не се набива на очи. В дивата природа това би било защита от хищници и начин за преследване на плячка. Така че, въпреки че те вече не използват тези практики за оцеляване, те все още са вкоренени в ДНК.

2. Безопасност

Понякога котките обичат да се заравят в одеяла по същата причина, по която го правим и ние - за да си създадат усещане за безопасност. Нищо не е толкова уютно, колкото да си напълно заобиколен от удобни одеяла.

3. Комфорт

Някои гальовни приятели просто имат строги предпочитания, когато става въпрос за дрямка. Ако котката ви обича комфорта на меките одеяла, може да забележите, че го прави във вашето легло, в тяхното легло и на различни места из цялата къща.

Този тип котки вероятно обожават да се крият и в котешките хралупи, кутии и всичко, което сте им осигурили у дома. Има нещо в това да са затворени, което кара котките да се чувстват спокойни.

коте под одеялоСнимка: iStock

4. Игривост

Някои мъркащи животни може да искат да се заровят в одеялата и просто да изскочат и да нападнат нещо. Може да забележите, че котките се крият под килими, одеяла и други места в дома ви, за да се хвърлят навън, когато видят някой член на семейството, който се приближава.

Те могат да използват това и като техника за насърчаване на други котки да си играят с тях. Това е начин да се скрият от погледа, където си мислят, че са много подли, готови да нападнат нищо неподозираща жертва.

5. Безпокойство

Вие познавате котката си по-добре от всеки друг. Наясно сте с всички нейни личностни странности. Ако котката ви тича да се зарови в одеялото, за да се скрие, това може да е свързано с тревожност.

Ако мяукащият приятел се чувства некомфортно при бързи движения, силни шумове или нова среда, вероятно се опитва да намери утеха. Някои мъркащи приятели се страхуват от звука на прахосмукачката, други от новата миризма на дрехите ви, трети от шума на съседите... При всички положения не е за изненада, ако гальовният приятел потърси утеха, като се сгуши в одеяло.

6. Котката просто харесва мекотата на одеялото

Вашата котка може да е абсолютен любител на пухкавото одеяло. Някои гальовни животни се наслаждават на усещането на определени материи върху козината и кожата си. Така че, ако вашата котка изглежда предпочита определена материя, това може да се дължи само на самата материя.

7. Болест

коте под одеялоСнимка: iStock

Понякога котките се опитват да се изолират, когато не се чувстват добре. Ако котката ви изведнъж е започнала да се крие може да потърсите съвет от ветеринарен лекар.

Котките са изключително добри в прикриването на признаци на заболяване, така че макар това да не предизвиква твърде голяма тревога, все пак може да има значителни последици, ако го пренебрегнете.

Котките имат непредвидимо поведение и криенето под одеяла обикновено не е нещо нечувано или ненорамално от мъркащ приятел. Стига той да е в добро здраве, това действие от негова страна може просто да означава, че обича да се гушка под топло и меко одеяло!

Виж още