Защо котката ми спи с изправена глава

котка спи Снимка: iStock

С топани на котки знаем отлично, че тези животни са странни същества. Те тичат през къщата в малките часове на нощта, мяукат, скачат върху нас, гледат в нищото и всеки ден ни изненадват със своите чудатости!

Също така, те спят и в най-странните позиции. Една от тези позиции е с вдигната глава. Със сигурност поне веднъж сте виждали мяукащия си приятел да спи изправен и да се чудите - как е възможно това. Има ли причина поради която на котката да ѝ е толкова удобно да спи с изправена глава?

Как котката може да спи с вдигната глава?

котка спиСнимка: iStock

Въпреки че може да изглежда, че мъркащият приятел се чувства неудобно, вероятно не е така. Всъщност тази позиция може да издава, че гальовният приятел си повича, но в същия момент е нащрек за всякакви смущения в околната среда, за да може да се скрие веднага.

Dogsandcats.bg

Изпитва ли котката ми неудобство, ако спи с изправена глава?

Тази позиция показва, че котката е отпусната, но също така е стегнала мускулите си за опора. Освен това е напълно нормална поза за вашата котка да спи, така че в повечето случаи няма причина за безпокойство.

Създаване на безопасно място за сън на вашата котка

Въпреки че имат много странни позиции за сън, важно е вашата котка да има безопасно място за спане. Ако мяукащият приятел често спи така, може би има нужда от обособено място за сън, на което да се чувства спокоен и да няма нужда да спи толкова често изправен и готов за атака.

  • Изберете правилното легло

Въпреки че ще намерите котката си да спи навсякъде в къщата, най-добре е да създадете пространство с котешко легло, където мяукащият приятел да се оттегли, когато почувства нужда. Леглото трябва да е комфортно, достатъчно меко и топло, за да може котката ви да го хареса.

котка спиСнимка: iStock

  • Изберете правилното местоположение

Без значение колко удобно е леглото, ако не е на правилното място, котката ви ще го игнорира в полза на по-добри места за спане. Локацията трябва да е спокойна и безопасна. Коридорът, където има прекалено много движение не е оптималното място за сън и, ако поставите котешкото легло там, мъркащият приятел едва ли ще го харесва. Изберете спокойно място във вашия дом, където гальовният приятел ще се чувства защитен.

Разбира се, това няма да спре котката ви да спи в необичайни пози, но поне ще сте сигурни, че тя си има обособено място, на което се чувства добре.

Виж още