Защо котката ми съска на половинката ми?

котка съска Снимка: iStock

Д а се сблъскаш със съскаща котка е неприятно и ако трябва да сме честни, леко смущаваща ситуация! Всички собственици на котки, разбира се, предпочитат да изпитат мъркащото гушкане или приветливото мяукане на нашия котешки спътник.

Съскането е предупреждение на езика на котешкото поведение и обикновено е признак на страх или дискомфорт. Котките съскат срещу хора или други домашни любимци, ако се чувстват в отбранителна позиция или уплашени, или ако са в непозната среда и са развълнувани. Болка, дразнене и дискомфорт също могат да играят своята роля.

Ако вашата котка съска срещу член на семейството – или вас – важно е да разберете причините зад които котките съскат и как може да ѝ помогнете.

Нека да разгледаме често срещаните причини за този котешки сигнал за опасност и как можем да разсеем ситуацията.

Dogsandcats.bg

котка хапеСнимка: iStock

Защо котката ми съска?

Съскането е по-често признак на страх, отколкото на агресия.

Съскането е напълно нормално котешко поведение и е инстинктивно в определени ситуации. Често се смята за признак на агресия и може да бъде един от предвестниците на физическа битка. Най-честата причина обаче е страхът.

Котка при ветеринар е класически пример за обикновено мирна котка, която се превръща в съскаща поради страха им от непознатото място.

Съскане към членове на семейството

Съскането е ясен знак, че котката не се чувства комфортно, така че е важно да разберете какво го причинява.

Ако котката ви винаги съска на партньора или партньорката ви, може да изглежда, че котката не го/я харесва.

Езикът на котешкото тяло често е много фин и може да бъде трудно за тези, които не са добре запознати с котешката комуникация, да разберат ранните признаци, че котката се чувства неудобно, което води до ескалиране на котката до по-явни сигнали, като например съскане.

котка съскаСнимка: iStock

Това може да се случи, когато човек се опита да гушне котка, която не иска да бъде галена, или се приближи до котка, която е заета с хранене или миене. Котките често предпочитат един човек в домакинството и могат да бъдат доста гласовити, ако някой, който не е фаворит, се опита да ги гали!

Как да реагирате, когато котката ви съска

Ако котката ви съска, независимо дали към партньора ви, вас, член на семейството или домашен любимец, тя ви дава силен сигнал, че нещо не е наред и изпитват стрес. Първото нещо, което трябва да направите, е да дадете на котката си пространство и малко време да се успокои.

Ако някой ограничава пространството на котката - кажете на този член на семейството да уважава котката и нейното лично пространство. Също така осигурете им път за бягство от текущата им ситуация, достъп до безопасно скривалище и след това ги оставете сами, за предпочитане за няколко часа.

котка съскаСнимка: iStock

Когато мине известно време и се надяваме, че са се успокоили, опитайте да ги измъкнете, може би с храната на вашата котка, лакомства, играчка от котешка трева или някакво нежно повикване.

Случайното съскане към някого или нещо е напълно нормално, но ако котката ви редовно се разстройва, това показва, че нещо може да не е наред с околната среда или може да има някакъв скрит стрес или болка. Прегледът при ветеринарен лекар е добра първа стъпка, за да изключите всякакви хронични здравословни проблеми или дискомфорт.

Помислете дали можете да подобрите средата на котката си, за да намалите стреса. Те трябва да имат свободен достъп до ключови ресурси като тоалетната си, храна, вода и безопасно място за спане.

Добавете изобилие от играчки, като хранилки за пъзели и котешки дървета, и помислете за феромонов дифузер, за да покриете околната среда с успокояващи, безопасни феромони.

котка съскаСнимка: iStock

Ако котката е по-свързана с един човек, тя може да се чувства по-малко комфортно с други членове на семейството.

Котката ви съска на партньора ви? Това не е непременно знак, че котката ви се държи агресивно. Гальовните приятели обикновено съскат, когато се чувстват уплашени или стресирани. Ако вашата котка е по-привързана към вас, тя просто може да се чувства по-малко комфортно с друг член на семейството или да се тревожи, че той нахлува в пространството ѝ.

Опитайте се да избягвате ситуации, в които вашата котка се чувства уплашена, намалете стресовите фактори в нейната среда и отделете много положително внимание като време за игра, лакомства и компания. Уверете се, че котката ви е прегледана от ветеринар за някаква основна болка или заболяване.

Виж още