Защо котката ми внезапно предпочита да седи в ъглите на стаите

Котка у дома Снимка: IStock

В сяка внезапна промяна в поведението на гальовния домашен любимец показва, че нещо е нарушило неговата рутина. Котките са чувствителни същества и могат много лесно да се разстроят от промяна в домакинството, различен вид храна или нов домашен любимец. Някои мяукащи животни могат да имат любопитно поведение и да започнат да проявяват интерес към ъглите на стаите, като причината рядко може да се изясни.

Някои котки обичат да чуват звука на собствения си глас, отекващ от стените или във ваната. Други пък обичат да посещават отново местата в къщата, където някога са уловили нещо, като паяк или насекомо. Като наблюдавате внимателно поведението на вашата котка, може да успеете да разберете защо тя се крие в ъгъла.

Важно е да следите, че котката ви не използва ъглите за тоалетна

Както споменахме - гальовните животни могат да бъдат много особени по отношение на някои поведения и никога не разгадаем тяхната причина. За едно нещо трябва да внимавате обаче - мъркащите приятели са склонни да използват ъглите, за да уринират, ако са разстроени или имат някакъв проблем с тоалетната. Това е един от начините да покажат колко са нещастни от новата ситуация.

Напомняме, че котешката тоалетна трябва да е винаги достъпна за котката ви и да бъде почиствана редовно, иначе можете да си имате големи проблеми в по-късен етап. 

Dogsandcats.bg

Котката слуша за някакъв звук

Гальовният ви приятел може активно да се интересува от някой конкретен ъгъл на апартамента ви, защото чува звук. Ако котката мяука или вдига шум в ъгъла, може да видите дали се опитва да привлече вниманието ви или просто усеща нещо друго там - сянка, буболечка или някоя малка муха, едвам видима за нас. Понякога котките харесват звука на собственото си мяукане. Възрастните котки с лош слух понякога мяукат в ъглите, за да усилят звука.

Котката дебне вредители

Ако мяукащият спътник е в ъгъла на стаята с широко отворени очи и изправени уши в бдителна позиция, той може да слуша движенията на друго същество. Може да става дума за паяци, мравки или дори молци, които пълзят по стените или пода в ъгъла.

Не е изключено котката ви да наостря уши, тъй като чува любопитни шумове от съседите. Все пак котките имат брилянтен слух, така че не се учудвайте, че успяват да доловят звуци от други части на блока ви. 

Коткато ви се крие в ъгъла

Котка у домаСнимка: IStock

Котките и всички други животни усещат света по различен начин от хората. Ъгълът може да задържи интереса на мърктащия приятел по друга причина. Някои животинчета могат да се интересуват от сенките в ъглите, хвърлени от лайсните на тавана или мебелите. Не е изключено и котката ви просто да се крие там, защото се чувства сигурна обградена от две стени.

Няма спор, че поведението е любопитно и можем само да гадаем какво се върти в главата на мяукащия домашен любимец и защо започва да проявява изведнъж интерес към ъглите на жилището ви. Дали се крие, слуша нещо, преследва буболечка или просто се чувства комфортно на това място - едва ли някога ще разберем. 

Виж още