Защо котката ми застава с гръб към мен?

котка с гръб Снимка: iStock

С лучвало ли се е котката ви да скочи в скута ви, да потърка лицето си във вас, да измърка, след което да се обърне, така че задните му части да са обърнати към вас? Сякаш това не е достатъчно, тя ще вдигне опашката си и изглежда сякаш иска да ви покаже дупето и цялата си задна част. Как следва да се чувстваме в тази ситуация? Обидени? Или просто да се посмеем?

Всъщност, изобщо няма място за сърдене, това типичен котешки жест и всъщност е мното учтиво в света на котките и техния „етикет“.

Котешките поздрави

котка с гръбСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато две котки се поздравяват, те използват от миризмата като ценен инструмент за комуникация. Те започват с душене нос в нос. Ако гальовните животни се познават, те започват леко да душат хълбоците или дори да се търкат по тях. Накрая една котка ще се обърне, за да покаже задната си част за малко анално подушване. Да, в нашия свят този поздрав е немислим, но в света на животните това е зона с концентриран аромат, който дава на „душача“ много информация за котката, която е подушена.

  За един гальовен приятел да предостави аналната си област за подушване се счита за много учтиво, така че трябва да се чувствате поласкани.

Така че, когато котката ви се обърне и ви представи задната си част, тя всъщност проявява съвсем нормални котешки маниери. Сега, какво трябва да направите в отговор? Спокойно, от вас със сигурност не се очаква да правите същото, а просто да погалите мъркащия приятел по гърба, врата, бузите или място, на на което тя обича.

Защо котката ми седи с гръб към мен?

жена с котка у домаСнимка: iStock

Когато гальовният спътник ви се настани до вас, вместо да ви гледа, има голяма вероятност да застане или да се свие се свие с гръб към вас. Ако си мислите, че това е чнак, че мяукащият приятел ви игнорира, всъщност е точно обратното. Тази поза е знак за доверие. Котката ви знае знае, че не сте заплаха, така че е спокойна да ви обърне гръб, за да може да наблюдава какво се случва в стаята.

Това, което може да изглежда обидно или странно в нашия свят, всъщност може да е знак на доверие или проява на обич за котките. Не тълкувайте поведението на мъркащия приятел от наша гледна точка, защото така може да си извадите много грешни изводи. Котките са много привързани и показват това си по много различни начини. Просто позволете на вашата котка да бъде котка.

Вижте още:

Защо котката ми ме следва в банята?

Котките усещат ли емоциите на стопаните си

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Виж още