Защо котките ближат лапите си след хранене

котка се ближе Снимка: iStock

В сички сме запознати с безупречната хигиена, която спазват мяукащите животни. Те отделят много голяма част от деня, за да разрешат за козината си, както и за чистотата. Знаем добре, че те ближат абсолютно всяка част от тялото си - главата, лицето, краката, лапите, интимните си части... И все пак може би винаги сте се чудили защо котките облизват предните си крака след всяко хранене. Въпреки че не са докосвали никаква храна с тази част на тялото, всички котки са склонни да се мият и там. Почистването, свързано с храната, може да е връщане към котешките ритуали за лов на жива плячка в дивата природа.

Почистване на главата и лицето след хранене

Котките могат да се мият поради много причини. Котешката храна, особено ако е мокра, може да разпръсне малки частици и да остави масла и миризми на храна около устата, по мустаците, лицето или дори по предните крака. Поддържането на чистота е от огромна важност за мяукащите животни, така че тези остатъци от храна трябва да бъдат премахнати час по-скоро.

Котките се почистват с езиците си, които имат грапави повърхности и могат да разресват и отделят всеки косъм, като същевременно разпределят слюнката, за да омекотят частиците мръсотия и съответно да ги премахнат от козината си. Въпреки че котките са изключително гъвкави, има някои области на тялото, които езиците им по-трудно могат да достигнат - например горната част на лицето, задната част на главата и зад врата (това е причината обезпаразитяващите лекарства да се поставят точно там). И все пак, за тези области мяукащите животни могат да използват лапите си като „кърпа“, за да почистят лицето си и по-труднодостъпните зони.

котка се ближеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Прекомерно почистване след хранене

Собствениците на котки знаят, че тази процедура за почистване е емоционално успокояваща всяка котка. Въпреки всичко домашният любимец не бива да прекалява с хигиената. При някои състояния котките започват да мият прекомерно козината си, което води до образуването на плешиви петна и раздразнена кожа. Ако вашият домашен любимец се грижи твърде често за козината си (независимо дали това е свързано с храненето) - поговорете с ветеринарния си лекар.

Нормално е мяукащите животни да се почистват след хранене, за да отстранят всички остатъци от храната. Мократа храна например много по-лесно полепва по козината на гальовните животни и те със сигурност ще се измият много старателно след като хапнат - лапите, предните крака, лицето и гърдите. Ако забележите обаче, че котката ви се мие прекалено много - не се колебайте да потърсите ветеринарен лекар, за да прегледа животинчето.

Вижте още:

Защо котките се мият

Какво съдържа котешката слюнка

Защо котката ми се мие, след като я погаля

Виж още