Защо котките се мият

котка се мие Снимка: Pixabay

Г румингът (от английски език - grooming) е ритуал, при който домашните любимци се грижат за козината си - те я мият, разресват, отстраняват мъртвата козина или се грижат за ноктите си. Мяукащите приятели прекарват около половината от времето си когато са будни именно в тези разкрасителни процедури. Нищо чудно, че те винаги са изрядно чисти, козината им е сресана и лъскава и в повечето случаи рядко се налага ние да се намесваме.

Самостоятелния груминг е запазена марка на гальовните приятели и започва скоро след тяхното раждане. Майките облизват бебетата, за да ги почистят, да провокират уриниране и да насърчат сукането на мляко.

На около четириседмична възраст малките започват сами да се грижат за себе си, а след това започват да мият майка си, братчетата и сестричките си. Взаимното почистване продължава и до зряла възраст, така че ако имате две котки вкъщи, със сигурност ще ги видите как се почистват взаимно, което често е едно от най-трогателните неща, които виждаме при гальовните приятели.

Голяма част от собствениците на котки ги избират пред кучетата, именно защото гальовните приятели са чисти животни. И няма как да не е така щом отделят толкова много време за това всеки ден. От друга страна, ако мяукащият ви приятел спре да се грижи за козината си или забележите, че я неглижира, това често е индикация за някакъв проблем.

Dogsandcats.bg

Как котките се мият

Грапавият котешки език върши чудесно цялата работа. Тъй като той е снабден с малки шипове, наречени папили, те действат буквално като четка и помагат за разресването на козината или премахването на мръсотии от нея.

котка се миеСнимка: iStock

Всеки мъркащ приятел има собствен ритуал на почистване, така че едва ли ще видите две котки да го правят по един и същ начин. В повечето случаи започват първо с облизване на устата, брадичката и мустаците. След това продължават към раменете и предните лапи, последвани от страните, задните крака, гениталиите, гърба и опашката до нейния край.

За да почистят муцунката си те могат да използват навлажнена лапа и така търкат лицето, главата и ушите си. Почесването със задни лапи на врата или ушите също е част от ритуала за почистване. Грижата за ноктите също е част от груминг процеса. Освен че ги точат в драскалки (в най-добрия случай) или мебелите ни, те могат и да ги гризат, за да премахнат мръсотия или натрупани косми около ноктите. Това особено се забелязва при дългокосместите приятели, които имат много пухкави и космати лапички, в които ноктите направо се губят.

Какви други функции има котешкото миене

Миенето и грижата за козината изпълняват още няколко функции:

 • Премахване на паразити.
 • Разресване и предотвратяване заплитането на козината.
 • Регулиране на телесната температура. Облизването и слюнката помагат на гальовните приятели да се охладят в горещите дни.
 • Разпределяне на естествените кожни масла. Грапавите езици стимулират мастните жлези, които се намират в основата на космите и така разпространяват получения себум по козината. Това я прави да изглежда красива и лъскава. 
 • За успокоение. Ако мъркащият ви приятел е под стрес или се страхува от нещо, облизването му действа като терапия за спокойствие.
 • За удоволствие. Мяукащите приятели обичат да се грижат за себе си и искат винаги да изглеждат перфектно.
 • За почистване на наранявания. Ако мъркащият ви спътник има рана, измиването ще предотврати инфекция, но ако се прекали - грапавият котешки език може и да раздразни раната.
 • За стимулиране на кръвообращението.
 • За да скрият миризмата от хищници. В природата, кралиците почистват изключително старателно малките си, за да не ги надушат други по-големи животни и всички да са защитени.

Кога грижата за козината става прекалена

котка се миеСнимка: Pixabay

Ако започнете да забелязвате натрапчиво почистване, плешиви петна по козината или кожни лезии, може би е време да посетите ветеринарния си лекар.

Прекомерното миене може да е резултат от медицинско състояние. Често показва неврологично разстройство или заразяване с бълхи, паразити или болка и неразположение. Стресът често кара котките да развият определени разстройства, които да доведат до прекалена грижа за козината. Ако са се случили нови неща за котето - преместване, нов домашен любимец или раздяла, вероятно гальовният ви спътник преживява промяната тежко. Тъй като миенето го успокоява, той ще го прави всеки път, когато се почувства неспокоен.

Ако не се обърне внимание на това поведение, то може да прерасне в самонараняване, което да доведе до много по-тежки последици като обсесивно-компулсивно разстройство, проблеми с кожата, оплешивяване, кожни инфекции или други медицински състояния.

Възможно ли е грижата за козината да спре

Обратно на прекомерното почистване - мъркащият ви приятел може да неглижира миенето и това често е знак за болест. Би могло да бъде признак на артрит. Тъй като котката ви няма да може да се извива на различни посоки, тя няма да успява да стигне до всички места, за да се почисти. Проблеми със зъбите или котета, които са отбити твърде рано от майките си, също могат да срещат проблеми с почистването.

За да разпознаете, че гальовният спътник не се грижи добре за козината си следете за следните признаци:

 • Суха или мазна козина
 • Голямо количество непочистена мъртва козина
 • Изцапани лапи с урина или храна
 • Остатъци от храна по лицето или по гърдите след хранене
 • Лоша миризма

В такава ситуация е добре да потърсите ветеринарния си лекар, за да може да прегледа домашния любимец и да установи дали не изпитва болка.

Ако се окаже, че котката ви е в добро здраве, тогава проблемът става поведенчески. За да стимулирате мъркащият си приятел да се мие, можете да започнете да го четкате нежно всеки ден. Това ще накара котката ви да се чувства добре и може би ще иска да се грижи сама.

Взаимно миене между две или повече котки

котка се миеСнимка: iStock

Ако имате у дома котило, две или повече котки или дори котка и куче, ще забележите че тези животни обичат да се ближат едни други. Любопитно е, че в тази ситуация облизването не се случва с цел почистване от мръсотия, а е по-скоро социална дейност. Взаимната грижа изразява приятелските отношения между котките. Мяукащият ви приятел може да оближе и вас, за да ви покаже привързаност и, че ви чувства като приятел.

Почистването на козината е много специална котешка церемония, която се извършва множество пъти на ден и това е част от природата на тези животни. Те са гъвкави, за да достигнат до всички части на тялото и са оборудвани с език, който им служи като четка. С такива разкрасителни процедури всеки ден няма как да не изглеждат толкова безупречни и красиви.

Вижте още:

Какво трябва да знаете за грапавия котешки език

Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

Виж още