Защо котките имат груби езици

котка език Снимка: iStock

А ко някога сте били благословени с облизване от котка, тогава знаете колко груби са езиците им. Колкото и да е сладко, когато вашето коте ви ближе, бързо може да стане неприятно, защото езиците им са груби като шкурка и могат да направят по-скоро пилинг на кожата ни отколкото да ни помилват. 

Чудили ли сте се защо гальовните животни имат такъв език? Кучетата например нямат такъв. Сега ще обсъдим защо природата е създала мяукащите животни по този начин и за какво служи техният груб език.

Какво прави езиците на котките груби

котка езикСнимка: iStock

Науката зад грапавостта на котешките езици се свежда до еволюционна черта, наречена нишковидни папили. Тези малки бодли се образуват от кератин, който е същият материал, който изгражда косата и ноктите. Всъщност, ако увеличите езика на котка няколкостотин пъти, ще видите, че нишковидните папили на котките са оформени почти точно като миниатюрни версии на котешки нокти. Всички нишковидни папили на езика на вашата котка сочат в една и съща посока, така че ако котката ви оближе ще усетите грубост, но ако прокарате пръста си в обратна посока по езика ѝ, тогава ще почувствате гладката страна.

Dogsandcats.bg

Защо котките имат груби езици

Макар че първото нещо, което ви идва в главата, когато чуете за грапав език на котка е това, че те се мият, всъщност има и други причини поради които мяукащите приятели имат такъв език. Той обаче има и други важни функции:

  • Пиене на вода

“Дизайнът” на нишковидните папили на езика на вашата котка ѝ помага да пие вода. Ако някога сте гледали мяукащия приятел в този момент, тогава сте виждали как те потапят езика си във водата и след това бързо го дърпат обратно към устата си, докато съберат достатъчно количество вода. 

Поради формата на устата на котките, те не могат да изсмукват устата си по същия начин, както хората, така че те разчитат изцяло на езика си, за да пият.

  • Хранене

Другата причина, поради която котките имат груб език, е свързана с храненето. Котките са месоядни животни, така че се нуждаят от месо в диетата си. В дивата природа грапавината на езика помага на котки от всякакъв размер да консумират ефективно плячка. Грапавия език помага при разкъсването на плътта и консумирането на месото след това. 

  • Разбира се - миенето на козината

Котките са изключително чисти животни благодарение точно на грапавия си език и слюнка. Езикът служи изключително ефективно за почистване на козината и затова няма да се доближите до домашна котка и да усетите, че тя мирише или е мръсна, освен ако не се е иззапала с нещо, няма здравословен проблем или току-що е посетила тоалетната и още не се е измила. Почистването на козината е и много важно за котките, които живеят навън, защото така те прикриват миризмите си и остават скрити за по-големи животни. 

Защо и кучетата нямат груби езици

котка езикСнимка: iStock

Кучетата нямат груби езици като котките по няколко причини. Основната причина е, че четириногите приятели на човека не трябва да се мият по същия начин, както го правят котките. Дивите кучета са ловци на глутници и често са твърде големи, за да станат лесно плячка за други животни, за разлика от котките. Тъй като една от причините котките да се мият е, за да се предпазят от други, по-големи хищници, те имат по-голяма нужда да се мият старателно, отколкото кучетата.

Другата голяма причина кучетата да нямат груб език е, че имат различни диетични нужди от котките и също така ядат храната си по различен начин. Кучетата са всеядни по природа, което означава, че могат да оцелеят с по-голямо разнообразие от храни от котките. Докато кучетата ядат месо, не е задължително да имат толкова голяма нужда само от него и могат да се хранят и с много други неща. Съответно - не им се налага винаги да разкъсват други животни в природата, за да се нахранят.

Мъркащите животни имат изключително ефективни езици, които са внимателно разработени през еволюционната верига. Тези езици имат изключително важни функции и без тях котките биха били доста по-различни. 

Виж още