Защо котките лежат по средата на пода

котка лежи на пода Снимка: iStock

С обствениците на котки навсякъде са запознати с котешките лудории, на които се захващат косматите им съквартиранти, но не винаги е очевидно защо правят всички тези странни неща.

Например, защо котките лежат по средата на пода, дори когато имат идеално удобно легло за домашни любимци наблизо? Отговорът има повече нюанси, отколкото си мислите. Всъщност има много причини вашата котка да предпочита да почива на голия под и в тази статия ще разберем кои са те:

1. По-хладно е

котка лежи на подаСнимка: iStock

По време на знойната лятна жега котката ви може да се излежава на пода, за да се охлади малко и това се вижда от начина по който тя се простира. Котките правят това, за да осъществят възможно най-голям контакт с пода, което ги охлажда по-бързо, отколкото ако просто седят в свита поза. Подовете от плочки са идеални, но всяка плоска, хладна повърхност ще свърши работа. През зимата няма да видите котката си просната по този начин, но за сметка на това вероятно ще я намирате сгушена на топло или легнала на последния лъч слънце.

Dogsandcats.bg

2. Котката си прави слънчеви бани

котка лежи на подаСнимка: iStock

Котките не хващат тен, но харесват усещането за слънчева светлина върху козината си и са щастливи да поемат малко топли лъчи в хладен ден. Те обичат прозорци, които пропускат естествена светлина, независимо дали гледат на навън или просто спят. Това е нормално и здравословно в умерени количества, но се уверете, че котката ви има достатъчно чиста, прясна вода, за да остане хидратирана и да предотврати дехидратацията, причинена от твърде много излагане на слънце.

3. Котката ви вярва

котка лежи на подаСнимка: iStock

Много котки са естествени скептици и показват доверието си по необичайни начини, които не се превеждат директно на хората. Например, спането на пода с открит корем е голям знак, че котката ви се чувства удобно около вас и се чувства в безопасност във ваше присъствие. Да им обърнете малко внимание, когато показват доверието си по такъв сладък начин, може да помогне много за развитието на по-тясна връзка с вашето коте.

4. Котката е стратегически разположена

котка лежи на подаСнимка: iStock

Котките са щателно усъвършенствали ловните инстинкти благодарение на безбройните години на еволюция и това дори може да повлияе къде избират да легнат. Това, което ви изглежда като произволно място на пода, всъщност може да бъде тактически избрано място, където котката да наблюдава за плячка или просто да следи за потенциални заплахи на нейната територия. Можете сами да потвърдите тази теория, като наблюдавате котката си известно време. Ако изглежда нащрек и върти глава при най-малките звуци или движения, това значи, че е в режим на лов.

5. Някои котки предпочитат да спят на пода

Странно, но истина. Някои котки, особено бездомните, които стават домашни, са толкова свикнали да спят на земята, че я предпочитат. Все пак всяка котка може да предпочете да спи на пода, маси, рафтове, плотове или други плоски повърхности.

котка лежи на подаСнимка: iStock

Обикновено не е проблем само по себе си, ако котката ви предпочита да лежи на пода, вместо на легло за домашен любимец или върху мебелите с вас. Може да се опитва да регулира телесната си температура или може би просто предпочитат пода. Докато котката ви не проявява никакви отрицателни последици за здравето и не лежи на пода, най-добре е да я оставите да лежи там, където се чувства най-удобно и безопасно.

Виж още