Защо котките ми се бият?

две котки се бият Снимка: iStock

А ко живеете в домакинство с няколко котки, има вероятност да сте ставали свидетели на техните битки, които се случват от време на време. Дори най-добрите котешки приятели могат да се скарат, но когато кавгите станат твърде чести, може да се случва нещо повече.

В тази статия ще засегнем въпроса относно неразбирателството между мъркащите животни и как да се справите със ситуацията, за да може да заживеете в щастливо и голяма котешко семейство!

Бият ли се или играят котките ми?

Преди да се опитате да разберете защо вашите котки се бият, важно е да се уверите, че те не просто си играят. Има няколко улики, които намекват за приятелска игра, а други за битка.

две котки се биятСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Играта е балансирана. Когато една котка приключи да играе и си тръгне, често другата котка уважава избора на първата. Борбата е по-малко балансирана, когато една котка продължава да преследва другата, докато същата се опитва да избяга.
 • Играта е по-тиха без твърде много съскане, ръмжене или писъци.
 • Битката може да включва дърпане на козината, маркиране (урина, изпражнения, анални жлези) или други наранявания.

Защо котките се бият?

Боевете при котките могат да бъдат причинени от различни емоционални, физически или фактори на околната среда. Можем да отличим няколко вида агресия:

две котки се биятСнимка: iStock

 • Пренасочена агресия.Тя може да възникне, когато котката ви е била изплашена от друго животно, човек или събитие и не е в състояние да насочи агресията си към този стимул. Вашата котка не разбира какво да прави с агресията, която изпитва, така че може да я изкара върху котешкия си другар.
 • Агресия на непризнаване. Котките разчитат в голяма степен на обонянието си и ако техният котешки съквартирант мирише – като непозната котка, човек или място – те може да си помислят „натрапник!“ и реагират агресивно.
 • Териториална агресия. Запознаването с нова котка в домакинството може да бъде забавно, но вашето коте може да не е толкова развълнувано, колкото сте вие. Териториалната агресия може да възникне при запознаване с втори мъркащ приятел или друго животно.
 • Вътрешна котешка агресия. Това е хормонално предизвикана агресия, която се среща най-често при некастрирани мъжки и по-рядко при некастрирани женски котки.
 • Агресия, предизвикана от статуса. Котките понякога могат да показват признаци на агресия към хора или други домашни любимци, когато искат да установят социално господство. Котките, които блокират врати с телата си или удрят други котки, докато минават, може да демонстрират този тип поведение. С други думи, вашата котка иска да покаже превъзходство над другата.

Котките ми се бият, трябва ли да ги спра?

две котки се биятСнимка: iStock

Боят при котките може да доведе до повече от физически наранявания. За разлика от хората, котките нямат много начини да поправят връзката, след като тя е била повредена. Социалното напрежение, причинено от продължителни, непрекъснати битки в котешките съквартиранти, може да доведе до медицински и поведенчески проблеми и общо влошено качество на живот.

Тук можете да се намесите вие. При първите признаци на напрежение между вашите котки, отклонете вниманието им една от друга към нещо положително. Посягането към набръчкана торба с лакомства или отварянето на любимата им консерва с храна може да свърши работа, за да разсее ситуацията.

Ако вашите котки са в средата на агресивна битка, най-добре е да продължите с повишено внимание. Поставете голяма възглавница или друг предмет между котките, така че да не ви наранят. След което ги разделете в различни стаи, за да се успокоят.

Как да попреча на котките ми да се бият?

Ако изглежда, че има агресия между мъркащите съквартиранти, надеждата не е загубена. Може да опитате следното:

две котки се биятСнимка: iStock

 • Осигуряване на всяка котка със безопасно място, което да нарече свое.
 • Осигуряване на множество ключови ресурси като тоалетни, купи за храна и вода и места за чесане и спане.
 • Достатъчно възможности за игра, тичане, скачане и драскане.
 • Осигуряване на много любов и положителни човешки взаимодействия.
 • Контролиране на миризми, които влияят на чувствителното обоняние на котката.

Няма нито един магически продукт, който да спре котките да се бият, но феромонов спрей може да помогне на мъркащите приятели да се успокоят. Това, плюс много внимаие, любов и игри от ваша страна може да ги накара да се сприятелят и да не се карат толкова много!

Виж още