Защо котките ми се бият изведнъж

котки се бият Снимка: iStock

И ма нещо толкова обезсърчаващо в това двама най-добри котешки приятели да се превърнат във врагове. Ако вашите котки винаги са се разбирали, но сега изглежда, че се бият през цялото време - знаете, че трябва да има причина за това необичайно поведение.

В тази статия ще обсъдим пет основни причини, поради които вашите котки може да се карат, за да може да разрешите бързо неразбирателството между тях.

1. Промени в хормоните

Нека си признаем – всяко човешко същество може да се свърже със силата на хормоналните промени. Вероятно знаете колко непредвидими и проблемни могат да бъдат понякога. Котките не са по-различни. Ако имате две котенца тийнейджъри, които преминават през значителна промяна, това може да предизвика проблемно поведение за известно време.

котки се биятСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Полова зрялост

Особено котките от един и същи пол може да започнат да стават много териториални. Ако имате само една котка, която съзрява полово, тя може да е умерено раздразнителна, което може да отблъсне други котки. Ако битката не е била проблем, докато една от вашите котки не навърши 6 месеца, причината най-вероятно е в хормоните.

Решение: Уговорете среща с вашия ветеринарен лекар, за да стерилизирате или кастрирате вашето мъркащо животинче.

  • Хормонални промени, свързани със здравето

Хормонални проблеми като хипертиреоидизъм могат да причинят всякакви странни странични ефекти, включително внезапна агресия към съквартирантите. Други симптоми на проблеми с щитовидната жлеза при котки включват: лошо качество на козината, отслабване, липса на апетит, безпокойство, повишена жажда.

Решение: Ако мислите, че вашата котка може да страда от хипертиреоидизъм, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Той ще извърши кръвни изследвания и други изследвания, за да определи първопричината.

2. Нови стресови фактори

котки се биятСнимка: iStock

Стресът засяга всички същества по различен начин - включително вашите котенца. Ако нещо се е променило в къщата и котката ви се чувства неудобно от това, тя може да си го изкара на своя котешки приятел. Много неща могат да причинят стрес при котките и някои може да не са толкова очевидни.

Някои причини могат да включват:

  • Нови членове на семейството

Вашата котка може да не е много запалена по ново попълнение в семейството, независимо дали е човешко или животинско бебе. Вместо да се опитат да се адаптират, те може да са много раздразнителни с новия съквартирант. Може да ги видите да се държат напрегнати и след това да бягат от другото коте, когато се приближи.

  • Промени в домакинството

Ако наскоро сте се преместили или дори сте преместили мебелите, котката ви може да не е толкова щастлива. Внезапните промени могат да причинят поведенчески проблеми, като например битки между гальовните приятели.

  • Промени в работния график

Започнахте ли наскоро да работите на различна смяна или дори да отсъствате повече от вкъщи? Вашите котки може да не са много запалени по новия график. Тяхната липса на разбиране може да предизвика настроение, което може да доведе до битка.

  • Ремонт и шумове

Имало ли е допълнителна суматоха в дома ви или извън него напоследък? Котките може наистина да са раздразнени от случващото се. Ако случаят е такъв, това може да предизвика конфликт между вашите котки.

Решение: Въпреки че това може да е трудна задача - опитайте се да елиминирате всичко, което задейства проблема със стреса, доколкото можете. Може да не се промени, докато котката ви не се адаптира. Но добрата новина е, че вашата котка е адаптивна и обикновено ще свикне с шумовете след известно време. Ако едната котка започне да се бие с другата прекалено, опитайте се да разделите мъркащите животни и да им осигурите спокойни места, на които да почиват както и време за забавления и игри!

3. Основни проблеми със здравето

котки се биятСнимка: iStock

Заболяванияята могат да причинят болка, а лошото при домашните любимци е, че те не могат да ни кажат с думи, че не се чувстват добре. Така че е възможно болката да се проявява като агресия.

Други проблеми, освен болката, също могат да причинят лоши реакции. Някои проблеми са неврологични, което може да повлияе на поведенческия отговор на вашата котка.

Решение: Веднага заведете мяукащия спътник при ветеринар. Той ще може да извърши необходимите тестове, за да определи основната причина. Вашият ветеринарен лекар ще предпише медицинско лечение и трябва да има някои съвети, за да ви помогне да се справите с проблема.

4. Страх

Вашите котки може да са имали добри намерения, но някак играта им е станала по-агресивна. Възможно е някоя от двете котки да е станала малко груба. Наблюдавайте поведението им и начина, по който комуникират, за да се опитате да разберете какво провокира агресията. Осигурете достатъчно играчки и за двете котки, отделни купи за храна и вода, тоалетни и места за почивка. Всички тези дейности са важни, за да може мъркащите приятели да се чувстват спокойни и да имат собствена територия.

5. Проблеми с доминирането

котки се биятСнимка: iStock

Понякога вашите котки може да се карат кой е шефът в къщата. Ако имате една невероятно властна котка, в крайна сметка това може да предизвика катаклизми. Въпреки че е нормално някои котки да са по-доминиращи от други, трябва да е справедливо.

Проблемите с доминирането понякога могат да произтичат от ревност, така че се уверете, че отделяте на котките си достатъчно време и на двете животинчета.

Решение: Вашата похвала е ключова. Уверете се, че отделяте много положително внимание и на двете котенца еднакво. Прекарайте време с тях, показвайки привързаност към двете животинчета, и ги възнаградете, когато реагират добре един на друг.

Котката ми съска, но не напада

Може би вашата котка не напада напълно другата, а само съска. Ако котката ви започне да съска на другите, основната причина това да се случи се дължи на някаква физическа болка, неразположение или страх.

Да кажем, че имате по-възрастна котка, която може да развива артрит, тогава те може да не искат друга котка да се приближи от страх да не се нарани. Може да е повърхностна рана или нещо вътрешно, което не можете да видите.

Разбира се, това също може да показва, че не са в настроение за игра. Ако имате коте, което напредва в годините, и друга по-млада котка, може просто да са несъвместими енергийни нива. Ако подозирате, че се дължи на болката, не забравяйте да насрочите преглед при вашия ветеринарен лекар.

котки се биятСнимка: iStock

Мяукащие приятели не живеят в спокойна среда, ако се бият постоянно. Ежедневните игри са нормални, но когато има примесена агресия - нещата не трябва да се оставят така. Уверете се, че търсите първопричините, особено ако смятате, че изисква ветеринарна помощ. Внезапните битки не са нормални, но могат да бъдат управлявани с правилните решения.

След като установите какво разстройва косматите ви приятели, можете напълно да спрете проблема.

Вижте още:

Защо котките се ближат взаимно

Трябва ли да се намесим, ако по-голямата котка играе грубо малкото коте

Как да се справим с доминираща котка у дома

Виж още