Защо котките ни следват?

котка навън Снимка: iStock

К отките обикновено правят каквото им харесва, така че ако намерите някоя да ви следва – независимо дали сте на разходка или просто се разхождате из собствения си дом – най-вероятната причина е, че искат нещо от вас. Но какво, питате вие? Е, зависи от ситуацията! Нека проучим някои от причините, поради които може да откриете, че сте последвани от малка котешка сянка.

Защо някои котки ви следват до дома, когато сте на разходка?

Може да има много причини, поради които това се случва.

котка навънСнимка: iStock

  • Представлявате интерес за котката

Ако бъдете се приближавате до кварталната котка, която обикаля наоколо, докато сте на разходка и ѝ отделите малко внимание, може да откриете, че котето ви следва, просто защото сте показали любезност. Обикновено тези видове взаимодействия ще приключат веднага щом котето достигне границите на домашния си обхват. След като преминете през тази невидима (за вас) линия, вашият нов приятел вероятно ще се върне към това, което е правил в района, в който е най-удобен.

Dogsandcats.bg
  • Котката има нужда от нещо

Ако едно коте продължи да ви следва упорито, може да търси помощ. Обърнете внимание на общото състояние на котката. Ако изглежда малко мършава, може би се чуди дали имате храна, която можете да споделите. Ако изглежда наранена, може да е и се чуди дали можете да помогнете. Ако изглежда, че може да има котенца, тя може да се опитва да ви каже, че тя и те се нуждаят от помощ.

В такива ситуации направете възможно най-голямо разследване, но внимавайте да навлезете или да изглеждате така, сякаш може да се промъквате из нечий дом. Ако котка ви е последвала за известно време или до входната ви врата, може би току-що е решила, че имате нужда от нея. Ако това е нещо, с което можете и искате да се заемете, добра идея е да отидете до местен ветеринарен кабинет или приют за животни и да поискате котката да бъде прегледана за микрочип.

котка навънСнимка: iStock

Това е чудесен начин да разберете дали котката е изгубена или може би е била изоставена. Като допълнителна предпазна мярка можете да се консултирате с местния приют, за да видите дали някой е съобщил за изчезнало коте, което отговаря на описанието на новия ви приятел – и може би дори сами да подадете доклад за намерено. Всичко това е, за да спестим на някого, включително и на вас, мъка, ако котката наистина се изгуби.

  • Вие сте навлезли в чужда територия

Има моменти, когато се разхождате на открито и установявате, че не сте следвани от котка, а сте преследвани. Някои котки не обичат нарушители на тяхната територия и могат да станат малко агресивни за това - особено ако разхождате куче.

Защо котката ми ме следва из къщата?

котка навънСнимка: iStock

Отново вероятно защото вашето коте иска нещо от вас. В много случаи това е просто вашето внимание. Ето някои неща, които можете да опитате, за да пренасочите вниманието на вашето коте от всяко ваше движение.

  • Котката ви е силно привързана към вас

Вашето коте е свързано с вас и отделянето на време за ежедневна игра може значително да укрепи тази връзка. Само 10 или 15 минути съсредоточено внимание като игра или четкане могат да успокоят вашето коте.

  • Скука

Ако изглежда, че вашата котка ви следва от скука, помислете за създаване на забавни пространства, където вниманието на вашето коте може да се забавлява.

  • Котката ви е гладна

Ако вашата котка е много съсредоточена върху храната, планирането на часове за хранене може да помогне за облекчаване на притесненията им относно това кога идва следващото хранене. Както много хора с котки са изпитали, котките имат вътрешни часовници, които изглежда работят на всяка секунда. Като ги хранят редовно, те ще знаят кога да очакват храна, която може да помогне за облекчаване на безпокойството от храна и, да се надяваме, да премахне „котешкото следване“.

  • Самота

Точно като хората, котките могат да бъдат самотни същества, но някои са изключително социални. Ако имате домакинство с една котка и вашата котка изглежда харесва компания, може да помислите да доведете друга котка в дома си, за да отклоните фокуса от вас.

котка навънСнимка: iStock

  • Нужда от помощ

Ако котката ви започне да ви следва внезапно, може да има нещо нередно - особено ако мяука силно. Може да се опитва да ви каже, че нещо не е наред, така че обърнете голямо внимание и помислете дали да не заведете приятеля си на ветеринарен преглед.

Виж още