Защо котките обичат да бъдат галени в определени области

галене на котка Снимка: iStock

А ко ви е било предоставено удоволствието да споделите живота си с котка, вероятно знаете всички нейни любими места за галене. Някои предпочитат нежно почесване под брадичката, докато други обичат добро разтриване в основата на ушите, а някои може дори да ви позволят да разтривате косматия им корем от време на време. Една област, по-специално, изглежда се харесва на почти всички котки, въпреки че повечето хора вероятно не са сигурни защо - опашката. По-точно основата на опашката. Може да изглежда като странно място да получавате привързаност към някои, но котките го харесват по много специфична причина.

Социализация на котките

Много хора приемат, че котките имат дистанциран или антисоциален характер, което всъщност не е вярно. Социализацията между котките започва когато те навършат около три седмици и първите им „контакти“ са с с други членове на тяхното котило. Правилната социализация с други котки, хора или домашни любимци, може да доведе до по-социална или привързана котка сред хората. Някои породи дори са известни с това, че са особено привързани към хората си, например Рагдол, Американски Кърл, Мейн Куун и други. Част от тази ранна социализация включва и свикването със средата, която ги заобикаля.

галене на коткаСнимка: iStock

Защо опашката?

Може да сте забелязали котката ви да търка лицето или страничната част на тялото си в определени неща около дома ви, като стол, врати или дори собствените ви крака. Може да изглежда, че се опитва да почеше място, което я сърби, но това, което всъщност прави, е да разпространява аромата си като начин да маркира своята територия.

Dogsandcats.bg

Защо точно тези части на тялото? Отговорът е много прост - феромони! Мъркащите животни имат феромонови жлези в различни части на тялото си, включително брадичката, бузите, челото, но и опашката. Галенето на котка в някоя или във всички тези зони обикновено води до много щастлива котка, поради което много от тях ще склонят още повече да бъдат галени, извивайки гърба си и бутайки дупето си във въздуха. Когато галите котката си около тази зона, това, което всъщност правите, е да отделите феромони и да се покриете с миризмата на вашата котка.

Значението на аромата

За разлика от хората, котките разчитат на обонянието си, за да дават и получават информация и да се ориентират в света около тях. Независимо дали са диви и живеят в колонии на открито или са опитомени и живеят в уюта на човешкия дом, котките поддържат семейни връзки, като установяват територии чрез обоняние. Ако котка иска да предупреди други котки да стоят далеч от дома, двора, колонията или верандата, те могат да маркират района си, като уринират или търкат части от тялото си в повърхности.

галене на коткаСнимка: iStock

Котките, които споделят пространство обаче, ще се покрият една друга със собствените си миризми, така че да бъдат разпознаваеми една за друга. Те понякога правят това чрез подстригване, но най-често предават миризма чрез триене на лицата, ушите или опашките си една в друга - всички места, където се намират техните ароматни феромони.

Виж още