Защо котките обичат да сядат върху квадрати или кръгове

котка седи Снимка: iStock

В секи собственик на котка знае колко тези приятели обичат да се свиват на малки места из дома - под леглата, в чекмеджетата и често в кутии, чанти или куфари, оставени на открито. В интернет можем да открием много снимки на мяукащи животни, които са застанали върху парчета тиксо на земята, поставени под формата на квадрат или кръг. И това не е всичко. Със сигурност сте забелязвали как мяукащият спътник сяда върху килимчето си пред тоалетната, постелката на която държите купите за храна и вода или пък върху хартиен плик, просто оставен на пода.

Факт е, че котките са големи особняци и това тяхно поведение е пълна мистерия за нас, но всъщност има причина за това любопитно действие.

Котките и малките пространства

Докато гледката на котка, която застава в квадрат или кръг от лента, е сравнително нова гледка, котките, които се крият в тесни пространства, е практика от векове. Преди да станат домашни животни, каквито ги познаваме и да бъдат опитомени, гальовните приятели са спяли в малки, уединени леговища навън, което все още се практикува сред дивите котки, като рисовете и планинските лъвове и до днес.

котка седиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Малките жилищни помещения са търсени от мяукащите приятели, тъй като осигуряват комфорт и сигурности най-вече - защита от потенциални хищници и сурови климатични условия. Днес котките често търсят тесни пространства в опит да се чувстват спокойни, въпреки че имат значително по-малко опасни хищници, с които да се борят, отколкото техните предци, с изключение на дивите котки и котките на открито.

Защо котките застават кръгове и квадрати

Вече разбрахме, че за мъркащите животни е естествено да търсят малко пространство, за да се скрият в него на безопасност. Педполага се, че това любопитно поведение всъщност е просто въпрос на навик, закодиран във вените на мяукащите приятели.

Вероятно те се чувстват спокойни, когато са оградени от някаква фигура, макар и тя да е просто тиксо, залепено на пода.

Котките обичат тесните пространства

Докато някои котки ще застанат точно върху някоя геометрична фигура на пода, за други тази „защита“ няма да е достатъчна и ще търсят винаги тесни пространства из дома. За мяукащите приятели е важно да са обградени от няколко стени, за да ги предпазят от опасности, макар и такива да няма във вашия дом. Това е и причината, поради която откриваме домашните си любимци под легла, дивани, вътрешни чекмеджета, зад завеси и в ъгъла на килера или друго тъмно пространство. Някои котки обичат да кацнат високо за най-добрата гледна точка и могат да бъдат намерени на високи места в дома като хладилник, голям скрин или горен рафт на библиотека.

Като цяло котките обичат приятно, тъмно пространство, в което могат да пропълзят, но и лесно да изскочат, ако някога трябва да избягат от силен шум, или ако просто жадуват за известно време сами. Тъй като котките са естествено привлечени към подобни структури, които са затворени, възприеманите граници на кръг или квадрат на земята може да са достатъчни, за да ги „примамят“ вътре за разследване, дори ако тази форма е направена само от лента.

За да поддържате котката си щастлива, сигурна и уверена, се препоръчва да ѝ осигурите подходящи скривалища като котешка бърлога или дори кутия, което ще ѝ помогне да задоволи естествените си нужди.

Вижте още:

Защо котките толкова обичат кутии

Виж още