Защо котките толкова обичат кутии

котка в кутия Снимка: iStock

Н е е възможно да поставите кутия в дома си мяукащият ви приятел да не влезе веднага в нея! Дали е огромен кашон от телевизор, или мъничката кутия от новия ви телефон, няма как любопитният ви съквартирант да не поиска да я „пробва”.

Чудили ли сте се защо мяукащите животни и кутиите вървят често ръка за ръка? Причините могат да бъдат всякакви, но със сигурност кутиите са безопасно и уютно място за почивка или скривалище. Всички знаем колко е важно за мъркащите приятели да си имат сигурно убежище!

Как котките виждат кутиите

Гальовните животни са много любознателни. Когато нещо ново се появи в тяхното пространство, те на секундата ще го проучат, за да установят дали е безопасно, дали е играчка или пък е потенциална храна.

Котките са известни хищници. Кутията е затворено място, което мъркащият ви приятел може да използва като скривалище, за да дебне потенциална плячка.

Dogsandcats.bg

Не бива да забравяме, че както тези животни са хищници, така и те самите са обект на лов. Затворената кутия им дава сигурно убежище от по-големи диви представители, които биха могли да ги нападнат. Тъй като те им осигурява безопасност, мяукащите приятели могат да я използват винаги когато се страхуват от нещо непознато.

Във вас може да изникне въпроса защо мъркащите животни толкова се страхуват от клетката си за пренасяне след като тя е затворена. Причината е, че котката ви много добре знае, че щом влезе в нея ще отиде някъде, най-често на ветеринар. А те не обичат да бъдат пренасяни, още повече не харесват срещите с лекар, където целият кабинет мирише на всевъзможни аромати и други котки.

котка в кутияСнимка: iStock

Какво е специалното на кутиите

Мъркащите животни изпитват различен интерес към определени повърхности или текстури. Това е причината, поради която тези животни често ще предпочетат да надраскат кожения ви стол, вместо да наточат ноктите си на драскалката, макар и тя да се намира точно до него.

Картонът, от който са изработени кутиите е подходящ материал, който би бил примамлив както за надраскване, така и за гризане. В допълнение, кутиите създават изолация, а всички знаем колко много котките обичат топлината. Картонена кутия с одеяло често е отличен избор за котешко легълце.

Няколко съвета за безопасност преди да дадете картонената кутия на мяукащия ви приятел

Макар и котката ви да е много възбудена и нетърпелива да влезе в новата си прекрасна кутия от новите ви обувки, не забравяйте някои неща, като например:

  • Отстранете всички телбоди! Котката ви може сериозно да се нарани на тях.
  • Премахнете всички панделки, връв или канап, с които са били вързани кутиите. Не знаете къде са били преди това и дали не е възможно да съдържат опасни за котката ви химикали.
  • Ако се местите и опаковате багажа си - уверете се, че не сте опаковали мъркащия си приятел заедно с тях. Макар и да е смешно, тези животни са способни да се набутат навсякъде без да разберете. Докато се усетите мъркащият ви приятел ще пътува на някъде, вече стресиран, а вие се чудите какво да правите.

За повечето котки манията по кутии е напълно нормално поведение. Често дори ги предпочитат пред хубавото котешко дърво, за което сте похарчили солидна сума пари и сте сглобили с много любов. В крайна сметка, важното е мъркащият ви приятел да е щастлив, а щом най-елементарната кутия от кухненски робот го прави такъв - значи всички печелят.

Вижте още:

Как мога да помогна на котката ми да се адаптира към новия дом

Виж още