Защо котките обичат звука „пспспс“

котка у дома Снимка: iStock

К отките имат изумителен слух, като повечето от тях могат да чуват честоти, които ние, хората, можем само да си представим. Те имат 32 ушни мускула, които им позволяват да движат ушите си на 180 градуса, за да откриват точно звуците. И дори могат да контролират всяко ухо самостоятелно, за да събират информация и да създават прецизни звукови изображения. Но както може да потвърди всеки котешки спътник, котешкият слух е зашеметяващо селективен.

Макар че от изследванията знаем, че котките разпознават имената си, дори и най-привързаната и любяща котка често игнорира собствениците си, когато бъде повикана по име. Но много хора, които имат или харесват котки, са открили, че техните тези животни поради някаква мистериозна причина са склонни да реагират на звука „пспспс“. Дали съществува някаква конкретна причина за това?

1. „Пспспс“ въздейства на едно от най-силните им сетива

котка у домаСнимка: iStock

Котките имат невероятни уши и ги използват за много повече неща, отколкото хората. Мъркащите приятели могат да чуват на същите честоти като хората, но обхватът им се простира по-високо. Те могат да чуват звуци от почти четири пъти по-голямо разстояние, отколкото хората. Освен това те имат фантастична диференциация на височината и тона и могат да откриват звуци в рамките на сантиметри на разстояние до 3 метра.

Dogsandcats.bg

Дори формата на тези очарователни външни уши, дава на котките предимство в областта на слуха, тъй като конусовидната форма усилва звуците. Котките често разчитат на слуха, когато откриват отдалечена плячка, тъй като нямат добро зрение наблизо. Звукът "пспспс" е уникален в домашна обстановка и котката ви може да реагира бързо на него, дори ако е полузаспала.

2. Напомня им за природата

Мъркащите животни може да проявят особен интерес към звука "пспспс", защото им напомня за шумовете, издавани от мишки и други дребни животинки в природата. Котките имат силен ловен инстинкт и често се стимулират от звуци и движения, които им напомнят за плячка.

котка у домаСнимка: iStock

Възможно е звукът "пспспс" да задейства ловния инстинкт на вашия домашен любимец и да го накара поне да погледне към вас, преди да реши да ви игнорира. Възможно е също така той просто да е интересен за котките, защото отразява естествени звуци като шумолене на листа и жужене на насекоми.

Тези природни звуци могат да бъдат особено интересни за котките, които живеят предимно на закрито, и да ги мотивират поне да погледнат втори път, за да установят дали има нещо, което си струва да се изправи и да се провери.

3. Предполага се, че котките харесват звука „С“

котка у домаСнимка: iStock

Звуковете „с“, „т“ или „ц“ имат особено високи тонове, а котките чуват по-високи тонове от хората. Може би тези звуци стимулират по някакъв начин гальовните животни и ги карат да се извърнат. Изглежда, че котките реагират по почти същия начин на звуци като "пспс" и "кскскс", което предполага, че те могат да бъдат предизвикани изрично в тези звуци. Възможно е котките да реагират на този звук и защото той често е рязък, отличавайки се от другите ежедневни шумове от околната среда в дома.

Въпреки че котките често имат избирателен слух по отношение на имената си, много от тях не могат да устоят на звука „пспс“. Някои хора смятат, че той е почти гарантиран начин да привлекат вниманието на котката си. 

Възможно е обаче и да обучите котката си да реагира на името си, когато я повикате. Трябва да сте търпеливи и да осигурявате лакомства и поощрения, за да поддържате ангажираността на котката си в обучението, но в крайна сметка котката ви ще се справи и ще дойде, когато я повикате.

Вижте още:

Домашните котки знаят ли името си?

Как да привлека вниманието на котката ми

„Слез от масата!“ – котките разбират ли какво им казваме

Виж още