Как да привлека вниманието на котката ми

котка у дома Снимка: iStock

Д окато кучетата са лесни да бъдат извикани, обръщат се на името си и можем да привлечем вниманието им, при котките нещата стоят малко по-различно. Мъркащите животни са изключително независими, темпераментни и макар и да разбират, че ги викате или искате да насочите вниманието им към нещо - те може напълно да ви игнорират.

Как да привлека вниманието на котката ми

Вече множество проучвания доказват, че мъркащите животни разпознават гласа на стопаните си, някои от тях дори знаят имената си и със сигурност разбират кога ги викаме. Тъй като те са интелигентни, много своенравни и обичат да правят нещата така, както те намират за добре - могат съвсем спокойно да изберат да подминат вашия зов.

Котките често игнорират хората, като това не означава, че не ни харесват или правят напук. Те просто не са заинтересовани от това, което ние им казваме. Мъркащ приятел, който се е излегнал на перваза на прозореца под слънчевите лъчи, със сигурност няма да дойде на мига, в който го викате, особено ако не му предложите нещо интересно.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

От друга страна, ако размахате играчка или храна - ефектът със сигурност ще е забележителен. Въпреки това, някои мяукащи животни не са особено игриви и колкото и да ги провокирате с въдици, мишки или топчета - те могат да останат безразлични.

Как да привлека вниманието на котката ми

В случай че обучавате гальовния си приятел или докато драска дивана, искате той да обърне внимание на вашата команда да спре, то можете да опитате различни начини да го накарате да се заинтересова от вас.

  • Запазете спокойствие и се опитайте да се „свържете“ с гальовния приятел. Не му се карайте, не викайте и не изглеждайте ядосани, защото може да го уплашите и да постигнете обратния ефект.
  • Предложете игра - повечето представители са готови да скочат, когато размахате някоя цветна и шумяща играчка под носа им. Ако съжителствате известно време с котката си със сигурност знаете кои са любимите ѝ играчки.
  • Погалете я - ако искате да привлечете внимание и любов в гальовния приятел - няма да сбъркате ако го погалите. Концентрирайте се върху любимите места - под брадичката, бузите, ушите и главата.
  • Някои думи - ако сте вложили време в дресиране на мъркащия приятел, може би сте го научили той да се обръща на някои ваши команди.
  • Кликер - това е много полезен инструмент за дресировка на домашните любимци. С негова помощ, можете да научите гальовния спътник на прости команди, след което да използвате кликера, когато искате той да ги повтори. Разибра се, за това се изисква много упоритост и търпение от ваша страна, но резултатът си заслужава. В случай че сте обучили котката си - бихте могли да използвате този щракащ звук, за да привлечете вниманието ѝ.

Вижте още: Как да използваме кликер, за да обучим котка

Независимо поради каква причина искате мъркащият домашен любимец да ви обърне внимание - с някои котки това може да е трудна задача. Както обсъдихме - те са своенравни и може да се чувстват прекрасно в позата, в която се намират и колкото и да искате да ги погалите или спечелите тяхното внимание - да ударите на камък.

Все пак, трябва да отбележим, че гальовните животни са податливи на обучение, просто трябва да вложите време и усилие да ги възпитате. Най-добрият момент е да започнете докато са още малки, но дори и да сте закъснели - никога няма да загубите, ако опитате.

Вижте още:

Домашните котки знаят ли името си?

„Слез от масата!“ – котките разбират ли какво им казваме

Виж още