Защо котките променят местата си за спане

котка спи Снимка: iStock

К отките прекарват до 16 часа на ден в сън. Въпреки че котките имат предпочитани места за спане, те обичат да променят мястото, където почиват. Това е котешки инстинкт за оцеляване, развит в дивата природа, който се е пренесъл в живота на опитомените домашни котки.

Дивите котки редовно местят гнездата и колониите си, за да избегнат откриването им от хищници.

Котките също спят на различни места, за да претендират за територия, да се насладят на уединение, да регулират телесната си температура или да реагират на стресови преживявания.

Dogsandcats.bg

Може да откриете, че мъркащият ви приятел спи на някои странни места, но това са места, на които котката ви просто се чувства комфортно. Възможно е районът да е тих, защото хората не го посещават често и няма излишни шумове отвън.

котка спиСнимка: iStock

Защо котките сменят местата за спане?

Котките често сменят мястото си за спане, водени от инстинкта си за оцеляване. Мяукащите животни не могат да си позволят да станат твърде предсказуеми. Ако спят на едно и също място през цялото време, хищниците ще знаят точно къде да търсят.

  • Претенция за територия

Котките се чувстват комфортно да спят само на територия, която са завоювали. Това обикновено се прави чрез надраскване или маркиране с аромат.

  • Безопасност

Котките ловуват и убиват по-малки животни, но също така са плячка на по-големите хищници. Това дава на мяукащите приятели уникална перспектива. Те разбират какво е чувството да си ловец и преследван.

Котките обръщат това в своя полза, когато избират поза за сън. Те разбират, че ако търсят мишки, трябва да проверят местата, където гризачите спят. Докато котките обичат да ловуват движеща се плячка, те не са против да получат предимство чрез изненада.

котка спиСнимка: iStock

В резултат на това дивите котки редовно сменят позата си за сън. Котките се страхуват, че по-голям хищник ще научи къде спят и ще ги устроят в засада. Котките също оставят различен аромат след себе си, когато спят. Като редовно намира нов терен, котката не се проследява лесно от хищници.

Домашните котки не изпитват подобни рискове. Все пак те редовно ще променят мястото си на спане. Хиляди години инстинкт не могат да бъдат отменени, независимо колко приветлива е домашната среда.

  • Регулиране на температурата

Котките имат стандартна телесна температура малко по-висока от нашата. По-топло или по-студено от тази температура кара котката да се чувства некомфортно, затова тя трябва да търси идеалното място, за да се усамоти и да си почине.

котка спиСнимка: iStock

Мяукащите животни често сменят местата си за сън и могат да бъдат открити на най-любопитните и дори смешни зони. Това е съвсем нормално котешко поведение, което се обяснява с техните диви инстинкти, които кипят в кръвта им.

Виж още