Защо котките ревнуват и как да се справим

ревнива котка Снимка: iStock

К отка да ви ревнува може да се окаже много по-неприятно и тежко от човек. Поне от половинката ви не може да очаквате да се изпишка в обувките ви или да нахапе възглавниците на дивана ви, ако ви се ядоса.

Точно както хората, мяукащите животни имат много различни страни на характера си. Можем да кажем, че една от тях е ревността. Всъщност, вероятно вашият домашен любимец проявява някои агресивни, конкурентни или йерархични поведения в опит да получи това, което иска, независимо дали е любимата играчка, допълнително храна или пък милувки от ваша страна.

Ревнивите котки често жадуват за внимание и са много привързани към стопаните си. Ако мъркащият ви приятел не приема новата ви половинка и я посреща със съскане и гневен поглед, може би нещата са отишли твърде далеч и време да предприемете мерки. Ключът е да разберете защо гальовният ви съквартирант ви се чувства по този начин.

котка среща друга коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо котките ревнуват?

Точно като някои хора, темпераментните домашни любимци могат да станат ревниви, когато почувстват, че са изключени, застрашени или средата им се е променила внезапно.

Ревността може да бъде предизвикана от различни събития, като например:

  • Котките могат да проявяват признаци на съмнение, ако изведнъж започнете да обръщате повече внимание на предмет, човек или друго животно. Особено, ако преди вместо това сте използвали това време, за да си играете с пухкавия си приятел. Това може да се случи след пристигането на нов член на семейството, като новородено бебе или пък друг домашен любимец, ако сте решили да си имате още един. Имайте предвид, че ревността може да е провокирана дори от ново ваше хоби, телефона ви, компютъра или друго.
  • Лошата социализация докато е било малко бебе също може да го накара в последствие да изпитва признаци на ревност. В случай че докато е малко не е срещало почти никого и е свикнало да бъде винаги само с вас, то ако нещо се промени може да показва признаци на съмнение.
  • Внезапната промяна в ежедневието, включително графика на хранене на гальовния ви съквартирант, може да причини поведенчески проблеми като ревност.
  • Липсата на лично пространство, като легълце, котешко дърво или място, където стоят играчките му, също може да прерасне в това силно чувство. Особено ако се е появил втори домашен любимец, бъдете сигурни, че мъркащият ви приятел ще се почувства застрашен.

Признаци на ревност при котки

Това поведение обикновено включва съскане, ръмжене, размахване или удряне с лапа към обекта, докато го държите.

Ревниви домашни животни също могат да нахлуят в личното ви пространство, докато държите новороденото бебе или докато работите на лаптопа си. Могат дори да се опитат да седнат в скута ви, докато вие сте се прегърнали с половинката си вместо с тях.

Това поведение може да стигне и до по-далеч да премине в агресия чрез хапане или драскане. Възможно е мяукащият ви приятел да започне да дъвче и драска мебели, завеси, килими или други предмети в дома ви.

От друга страна, може да прояви необичаен интерес към вещи оставени на маса или плот, като чаши, декорация или лак за нокти. Особено ако се намират малко по-близо до ръба, е възможно да ги избута с лапичка, както сме се смяли милион пъти в котешки видеа. Макар и това поведение често да е очарователно и да ни забавлява, най-вероятно вече няма да е толкова забавно, ако лакът ви за нокти се е счупил върху плочките.

ревнива коткаСнимка: iStock

Други темпераментни приятели могат да започнат да уринират извън тоалетната, за да покажат на собствениците си как се чувстват. Маркирането с урина за съжаление е едно от най-проблемните и разочароващи поведения за собствениците на котки. Това не само е знак, че нещо не е наред с мяукащия ви съквартирант, но и е трудно да се премахне миризмата, което автоматично води до още маркиране.

Някои приятелчета просто ще пръскат малко количество върху стени или вертикални повърхности, както го правят когато са разгонени. Други просто ще клекнат и ще оставят голяма локва урина извън тоалетната си. За съжаление това може да се случи почти навсякъде, стига повърхността да е вертикална. Възможно е дори да се опитат да си отмъстят на обекта, който животното или човекът, на когото завиждат редовно използва. Например, ако котката завижда на вашето ново куче, може да маркира леглото му.

Как да спрем това поведение и да елиминираме чувството на съмнение

Трудно е да се излезе на глава с ревнива котка, но все пак има няколко неща, които бихте могли да опитате, за да премахнете или поне намалите тези постъпки.

Разберете кой е дразнителят. Първото нещо, което трябва да направите, е да определите какво точно провокира това поведение. След като разберете причината за ревността, можете да се справите с проблема. Запитайте се какво се е променило във вашия дом:

  • Нов човек ли се е нанесъл или ви идва често на гости?
  • Новородено бебе?
  • Нов домашен любимец?
  • Прекарвате ли повече време в нещо, което не сте правили преди? Например, ако сте започнали изведнъж да работите от вкъщи и цялото внимание да е насочено към лаптопа ви и игнорирате мяукащия приятел?
  • Нарушени ли са по някакъв начин неговите места? Преместили ли сте котешкото дърво, легълцето му или тоалетната му?

Прекарвайте повече време с котката си

Най-лесният начин да намалите ревнивото поведение е просто да прекарвате повече време с темпераментния си съквартирант. Допълнителното внимание обикновено може да ограничи лошото поведение и има много начини да направите това. Можете да купите нови играчки като въдици, пера, мишки и други, за да можете да разнообразите малко игрите.

ревнива коткаСнимка: iStock

В случай, че прекарвате целия си ден у дома, съсредоточени в екран, постарайте се да погалите или потърсите мъркащия си приятел, когато си почивате. Така ще му покажате, че макар и да сте заети намирате време за него. Ако забележите положителни промени в поведението му - предложете лакомство за награда.

Осигурете на котката си лично пространство

Мъркащите приятели имат нужда от усамотение. Ако се е появил нов член на семейството - било то човек или животно - може по невнимание да сте отнели някакво място, което преди това е било “собственост” на мъркащия ви приятел.

В случай, че се е появило ново животинче - бъдете сигурни, че вашият мъркащ приятел все още разполага с обособено лично пространство. Можете да преместите станцията за храна и вода или къщичката на новия домашен любимец на друго място, така че да не пречат на първия. Уверете се, че любимите играчки не са достъпни за новодошлия космат приятел.

Научете мяукащия си приятел да свикне с новото

Ако не можете напълно да избегнете човека, домашния любимец или предмета, който влудява котката ви, поработете, за да ѝ помогнете да се адаптира към промяната. Можете да възнаградите мяукащия съквартирант с лакомства, похвали, внимание и галене, когато е в близост до обекта или човека.

Ако е дошъл нов човек в дома ви - опитайте да не държите личните му вещи на места, които е харесвала котката ви преди това. Също така ще бъде много полезно, ако малко по малко ги запознаете. Новият човек трябва да има повече интеракция с мъркащия ви приятел в лицето на игри или галене, ако това е възможно.

Накарайте новия човек да дава лакомства на гальовния ви съквартирант, да го храни или да му сменя водата. Така темпераментният ви приятел ще осъзнае, че новодошлият се грижи за него и би могъл след известно време да смекчи проведението си. Може дори да го заобича повече от вас и тогава вие да започнете да ревнувате.

Както виждате, не само ние, хората сме способни да изпитваме несигурност и да се държим странно. Мъркащите животни са доста инатливи и трудни характери. Никой от нас не иска да си има работа с котка, която изпитва съмнение дали ги обичаме достатъчно, тъй като това може да превърне съжителството ни в истинска игра на нерви. Все пак, опитайте някои от споменатите техники за справяне с проблема и гледайте хумористично на нещата. След време сигурно домашните ви любимци ще спят сладко заедно, котката ви ще се грижи истински за бебето ви или пък ще се гушка силно в половинката ви.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Виж още